Правоохоронні органи розтратили 660 млн грн на дорогі авто й ремонти

Рахункова палата заявила про неефективну розтрату правоохоронними органами 660 мільйонів гривень, які були отримані правоохоронцями як благодійна допомога.

Так, отримані правоохоронними відомствами протягом останніх двох з половиною років у вигляді благодійної допомоги ресурси та кошти в сумі близько 660 млн грн витрачені “головним чином не на правоохоронні заходи, а на утримання нереформованих і обтяжливих для держбюджету органів правопорядку, загальна чисельність яких становить майже 600 тис працівників”.

Залучені до надання благодійної допомоги благодійні фонди правоохоронних органів головним чином також оплачували рахунки за комунальні послуги, комп’ютерну техніку, офісне обладнання, дорогі автомобілі і навіть зброю для МВС та набої до неї.

“З початку року для центрального апарату МВС як благодійна допомога був придбаний автомобіль Cadillak Escalade вартістю понад 500 тис грн, а прокуратура Донецької області отримала автомобілі Mersedes-Bens S 550 Long та Toyota Camri Premium 3,5 загальною вартістю понад 1,5 млн грн”, – нагадують у Рахунковій палаті.

У відповідній заяві відомства наголошується, що “існуюча система використання правоохоронними органами благодійної допомоги є безконтрольною і здебільшого незаконною”.

Благодійні кошти, які отримували МВС, Державний департамент з питань виконання покарань, Генпрокуратура та СБУ, використовувалися цими структурами вкрай неефективно, з численними порушеннями фінансової дисципліни та існуючого законодавства, зазначили в Рахунковій палаті.

Найбільше порушень, а саме на суму понад 15 млн грн, виявлено в МВС, де ситуація за останні вісім місяців 2010 року ще більше погіршилася.

Значна частина благодійних надходжень, всупереч визначеній меті, “спрямовувалася на створення комфортних умов для керівництва: придбання автомобілів, обладнання, комп’ютерної техніки, ремонт офісних приміщень та проведення різних урочистостей, конкурсів, обслуговування банкетів тощо”.

“Переважно правоохоронні органи “нав’язували” благодійникам потребу в допомозі у вигляді письмових звернень із проханням оплатити рахунки на придбання товарів і послуг”, – зазначають у Рахунковій палаті.

“МВС “споживає” стільки державних коштів, скільки разом всі соціальні галузі, – освіта, культура, медицина, наука… Усю цю практику з благодійністю на користь правоохоронців необхідно зламати”, – заявив голова Рахункової палати Валентин Симоненко.

Нагадаємо, ще в липні прем’єр Микола Азаров заборонив чиновникам купувати авто за рахунок бюджету. Але зараз ситуація змінилася.

“Тоді Держказначейству доручили не пропускати платежі на купівлю дорогих авто, техніки, меблів. Але відколи Кабмін підписав це розпорядження, фінансова ситуація покращала, і зараз ми можемо дозволити собі нести обґрунтовані витрати”, – пояснив прес-секретар прем’єра Віталій Лук’яненко.

tsn.ua