Закарпаття: 28 вересня в Ужгороді відбудеться науковий симпозіум “Депресивні розлади у дітей”

Вчора на Закарпатті стартувала Міжнародна науково-практична конференція психіатрів України «Сучасні стандарти терапії психічних та поведінкових розладів». Також свою роботу розпочала Дев’ята Всеукраїнська школа молодих психіатрів. А сьогодні, 28 вересня відбудеться науковий симпозіум «Депресивні розлади у дітей».
Зі своїми доповідями приїхали відомі психіатри з Москви Києва, Харкова, Львова. Такий захід проводиться на Закарпатті вперше. Теми конференції — депресія, діагностика та лікування суїцидальних спроб, підліткові розлади особистості, проблеми хвороби Альцгеймера, лікування алкогольної залежності.

Завідуючий психіатричним відділенням Закарпатської обласної лікарні ім. Новака Олександр Романів відмічає розвиток галузі психіатрії на Закарпатті: “Якщо ще 10 років тому у нас було 50 психіатрів на область, то тепер у нас понад 70 психіатрів і близько 50 психотерапевтів”.

Пан Романів каже, сьогодні в краї спостерігається зростання депресивних і панічних розладів.
Про депресію доповідала столичний професор Олена Хаустова, яка зауважила, що поганий настрій протягом тижня-двох — це вже привід говорити про захворювання. “Основна загроза депресії — це ризик суїциду, тому на депресивний стан варто звертати увагу. Хвороба депресія у світі за поширенням посідає друге місце після серцево-судинних захворювань”, — наголосила Хаустова.

За словами лікаря Романіва, 20 % (близько 200 закарпатців) стаціонарних хворих Обласної лікарні лікуються від депресії. “А щодня з такими проблемами звертаються 15—20 чоловік. Лікування передбачає психотерапію та антидепресанти”, — зазначає психіатр.

У Школі молодих психіатрів беруть участь молоді дипломовані лікарі-психіатри для підвищення своєї кваліфікації. Майбутня психолог Наталія Боднар переконана, така школа для неї — це практика й. Їй для майбутньої професії цікаві доповіді щодо роботи з душевнохворими та їхніми родинами. Для Наталі — це досвід та нові знайомства, бо у роботі постійно треба буде співпрацювати з психіатрами.

Евеліна Гурницька, РІО