Закарпаття: Мальовнича Мукачівщина має безліч туристичних маршрутів

Мукачівський район розташований у західній частині Закарпаття. Це – мальовничий куточок, який розкинувся на берегах річки Латориця. Дивної краси гори, ліси, цілюще повітря, збагачене ароматом вікових хвойних та листяних дерев, кришталево-чисті річки і потоки зробили його одним із привабливих у краї.
Територія була заселена з найдавніших часів. Район утворився навколо міста, яке виросло біля замку «Паланок», юридичний статус отримав уперше в 1376 році, коли королева Угорщини Ержебет вручила м. Мукачеву Грамоту на право користування власною печаткою для скріплення документів.

І тільки пройшовши через війни, у 1944 р. територію було приєднано до України. А район – як адміністративна одиниця – утворився у 1946 році.

Серед районів Закарпаття Мукачівщина має найбільше сіл. На території площею 1,1 тис. кв. км розмістилися 88 адміністративно-територіальних одиниць: два селища та 86 сіл. Тут проживають представники близько тридцяти національностей.

Лісисті та малолюдні зелені гори Карпат стали ідеальним місцем для побудови архітектурних споруд. На території району є кілька монастирів: Мукачiвський жіночий православний, в якому було створено величезну бібліотеку, Домбоцький жіночий та Ракошинський чоловічий.

Є в нас і старовинні дерев’яні церкви. Одна з найстаріших (XVII ст.) – Св.Дмитра у с. Вільховиця.

Славиться район своїм виноградарством та виноробством. Особливу популярність мають столові вина (бобовищанські, завидівські), не поступаються їм і вина, виготовлені господарями з свого вирощеного винограду.

Мукачівський район має потужну мережу санаторно-курортних, оздоровчо-туристичних та готельних закладів. Тут, серед величного спокою природи, втомлені від повсякденної суєти та рутини можуть одержати душевний спокій та гармонію, відновити сили і здоров’я. Якщо надаєте перевагу подорожам – Вам запропонують широкий спектр екскурсій і туристичних маршрутів.

Для любителів спокійного й затишного відпочинку в Мукачівському районі функціонують чудові сільські садиби. Знаходяться вони у барвистих куточках, лісистих сільських місцевостях, де можна й збирати всі лісові дари – гриби, ягоди, лікарські рослини. Тут є все для того, щоб не лише відпочити на фоні природи, але й пройти комплексний курс оздоровчого та реабілітаційного лікування в санаторіях.

Відпочинок у сільських зелених садибах, звісно, можна провести активно. І з власним транспортом, і з транспортом господарів (або на замовлення), здійснювати найрізноманітніші походи та екскурсії по всьому Закарпаттю. А в зимову пору – це різноманітні гірськолижні спуски. Вам запропонують екскурсійні маршрути на будь-який смак.

Для шанувальників походів та активного відпочинку розроблено і промарковано 9 пішохідних туристичних маршрутів та один велосипедний (М9). Вони цікаві, різні за довжиною (від 1,5 до 30 км) та складністю проходження. Ви матимете можливість насолодитися гарними пейзажами, чистим повітрям, ознайомитися з сільським побутом, замками, побачити рідкісні породи дерев та кущів, напитися джерельної води, назбирати лісових ягід, грибів та лікарських трав, а найголовніше – зміцнити здоров’я, розширити світогляд.

На сьогодні на Мукачівщині здійснюються наступні туристичні маршрути:

№1 Оздоровчий комплекс «Водограй» – водоспад «Скакало». Довжина 1,5 км.

№2 Санаторій «Синяк» – санаторій «Карпати». Довжина 14 км.

№3 Готель «Червона гора» – МП «Бджілка» – готель «Карпатський мисливець» – чайна плантація. Довжина 2 км.

№4 Оздоровчий комплекс «Водограй» – гора «Обавський камінь». Довжина 14 км.

№5 Санаторій «Синяк» – гора «Обавський камінь». Довжина 9 км.

№6 Село Лісарня – Санаторій «Солені млаки» – гора «Обавський камінь». Довжина – 18 км.

№7 Оздоровчий комплекс «Водограй» – санаторій «Карпати». Довжина 6 км.

№8 Санаторій «Карпати» – «Скеля кохання». Довжина 1.5 км.

№9 (велосипедний) Замок «Паланок» – Монастир – Замок «Сент-Міклош» – Замок Шенборна. Довжина 30 км.

№10 Санаторій «Карпати» – «Скеля кохання» – Музей партизанської слави с. Бабичі. Довжина 3 км.

Василь Шкріба, Інтернет-видання “Панорама Мукачева”