Закарпаття: В Ужгороді підбили підсумки XXII Української конференція з органічної хімії

У п’ятницю, 24 вересня, в Ужгородському національному університеті завершила свою роботу XXII Українська конференція з органічної хімії. Василь Лендєл, професор, декан хімічного факультету, завідувач кафедрою органічної хімії НАН України, співголова організаційного комітету конференції, прокоментував хід та результати цього важливого наукового заходу.
– Чому конференцію провели саме в Ужгороді?

– Тому що існує традиція: там, де є сильна школа органічної хімії, там проходить конференція. Два роки тому вона відбулася у Львові, рік тому – у Черкасах, і сьогодні – на базі нашого вузу, зважаючи на те, що школа з «органіки» у нас хороша.

– Які гості взяли участь у конференції?

– До нас приїхали 242 учасників, серед них маємо гостей з інших країн: Франції, Німеччини, Словаччини, Польщі, Росії, Угорщини. Кожен з доповідачів надав тези своїх доповідей, який ми опублікували у збірнику, випущеному до конференції. Мали серед учасників трьох академіків, директорів Інститутів: Лозинського М.О., академіка НАН України, директора Інституту органічної хімії НАН України, який, власне, очолював конференцію, Кошечко В.Г., академіка НАН України, Кухаря В.П., академіка НАН Білорусі.

– Які результати конференції?

– Справа в тому, що проблема органічної хімії полягає не лише в тому, що нам треба відтворювати те, що є живих організмах, ми ще й думаємо, як знезаразити те, що ми подаємо у суспільство. До прикладу, Кухарь В.П., який займається органічною хімією, вважає, що йому треба зробити так, щоб ті всі органічні речовини, які входять до складу неорганічних речовин, вийшли і ми їх забрали із життя. І він це зробив.

– Яке практичне значення цих досліджень?

– Вважаю, що на сьогоднішній день ми доказали всьому світу, що органічній хімії вдасться знешкодити синтезовані речовини і віддати їх природі чистими. У цьому полягає перспектива цієї науки цілому світі, і в Україні. Дослідження у цьому напрямку проводяться в інститутах, наукових закладах України, а також на кафедрі органічної хімії нашого університету, якою я завідую.

Розмовляла Мирослава Кочіш, прес-служба УжНУ