Закарпаття: Виявлено факти отримання висновків Державного гемологічного центру України на підставі підроблених документів

Співробітникам Виноградівської митниці неодноразово доводилося стикатися з фактами, коли представниками суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності до митного оформлення представлялися документи, хоча і отримані законним шляхом, але на підставі підроблених. Ось останній приклад: 23 вересня 2010 року співробітниками оперативного відділу служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, за ознаками статті 352 МК України, проведено документування 4 випадків представлення до митного оформлення експортних операцій документів, отриманих незаконним шляхом. Предметом даних операцій був камінь природний (необроблений) загальною вагою 80 тон та вартістю понад 43 тисячі гривень.

Які ж незаконно отримані документи представляв підприємець до митного органу? Це були висновки за результатами експертизи, проведеної Державним гемологічним центром України, на підставі видаткових накладних одного з підприємств Закарпаття. Разом з тим, зазначене підприємство по запитам митниці не підтвердило факти реалізації каміння природного нашому підприємцю.
Таким чином, висновок Державного гемологічного центру було отримано шляхом подання підроблених документів (видаткових накладних) щодо права власності на об’єкт експертних досліджень.

Спеціалісти не виключають, що поява на ринку „лівого” каміння може бути результатом його незаконного видобування в руслах річок. Разом з тим, з’ясування його походження чинним законодавством України не віднесено до компетенції митних органів, а тому цим питанням займатимуться правоохоронні органи.

Нажаль задокументовані 4 факти не є поодинокими. На даний час підрозділами Виноградівської митниці проводиться перевірка на предмет дотримання вимог чинного законодавства при здійсненні ще принаймні 10 аналогічних експортних операцій.

Слід зауважити: аналогічна схема протиправного вивезення за кордон природних ресурсів нашого краю вже виявлялася співробітниками митниці протягом 2007-2009 років, коли було задокументовано майже 400 фактів представлення до митного оформлення експортних операцій з пиломатеріалами, загальною вартістю понад 10 мільйонів гривень, документів, отриманих незаконним шляхом. Тоді ж, відносно горе-підприємців митницею та правоохоронними органами було порушено 21 кримінальну справу.

Як бачимо і сьогодні не перевилися бажаючи нагріти руки на розкраданні природних ресурсів Закарпаття.

zakarpatpost.net