Закарпаття: Генконсул РФ назвав лідера підкарпатських русинів новим Мойсеєм

Генконсул Росії у Львові Євген Гузєєв вважає, що лідер підкарпатських русинів отець Димитрій Сидор, якого в Україні звинувачують у сепаратизмі, “буде пророком”.

Генеральний Консул Росії у Львові Євген Гузєєв назвав одного з лідерів русинського руху отця Димитрія Сидора, якого українська влада звинувачує в сепаратизмі, новим пророком, “як Мойсей”.

Генконсул РФ розповів, що, перебуваючи на Закарпатті, завжди зустрічається із отцем Сидором.

“Для мене це великий духовний авторитет. Я з ним постійно спілкуюся і не хочу цього приховувати, бо, як дипломат, спілкуюся з усіма – і з представниками партії “Свобода”, і з комуністами, і з Партією регіонів”, – сказав Гузєєв під час візиту до Ужгорода.

Російський дипломат назвав отця Сидора святою людиною. “Він – як Мойсей, працює для свого року. Він буде пророком”, – сказав посол.

Щодо порушеної проти отця Сидора кримінальної справи, Гузєєв зазначив: “Для мене дивно, що нова влада не закриє судову справу. Як на мій погляд, злочину у його діях немає. Я не втручаюся у внутрішні справи України, але чому людина повинна проходити через такі випробування?”.

Гузєєв також зауважив, що знає точку зору отця Сидора і “ніякого сепаратизму у нього немає”.

На зустрічі з Сидором посол, за його словами, обговорював духовність, моральні цінності, питання русинства.

Нагадаємо, у 2008 році закарпатські русини звернулися до Росії з проханням визнати незалежність Підкарпатської Русі від України.

5 грудня 2008 року управління СБУ у Закарпатській області висунуло звинувачення голові Сойму подкарпатських русинів, протоієреєві Димитрію Сидору; від нього також взяли підписку про невиїзд.

Священик фігурує у порушеній кримінальній справі за статтею 110 – посягання на територіальну цілісність і недоторканість України.

Русини – четверта після росіян, українців і білорусів група східних слов’ян, що проживає в основному на території Закарпатської області. Вони вважають себе окремим народом і добиваються права на самовизначення.

tsn.ua