Закарпаття: В Ужгороді відкрилося перше в Україні представництво Програми прикордонного співробітництва чотирьох держав

У вівторок в Ужгороді відкрили перший в Україні Спільний технічний секретаріат Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства (ЄІСП) «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна».
Під час відкриття начальник головного управління з питань євроінтеграції Закарпатської облдержадміністрації Ернест Нусер повідомив, що новостворений Спільний технічний секретаріат ЄІСП покликаний допомагати українським партнерам проекту, які мають наміри втілювати спільні з сусідами-членами ЄС проекти.

Програмою розглядаються проекти, розроблені виключно кількома партнерами, за такими напрямками: гармонізований розвиток туризму, створення кращих умов для діяльності та розвитку бізнесу, охорона навколишнього середовища, готовність до надзвичайних ситуацій, покращення транспортної інфраструктури перетину кордону та обладнання пунктів пропуску.

Також Програмою ЄІСП підтримується інституційне співробітництво та проекти з покращення ефективності державних послуг, збільшення взаєморозуміння між різними групами суспільства.

Нусер також уточнив що до відкриття секретаріату в Ужгороді аплікатам програми стосовно консультацій потрібно було звертатися у секретаріати Словаччини (Пряшів, Кошіце), Угорщини (Будапешт) та Румунії (Сату-Маре). Віднині всі українські організації та установи, що мають наміри долучитися до втілення спільних з європейськими сусідами проектів, можуть звертатися до Ужгорода.

Начальник головного управління також додав, що у рамках Програми прикордонного співробітництва ЄІСП, що діє з 2007 року, в Закарпатті вже реалізується низка спільних проектів. “Учасники з Закарпаття є розробниками 13 проектів у рамках Програми. Крім того, ще в 27 проектах організації та установи з Закарпаття є учасниками”, – уточнив Нусер.

Він також повідомив, що у рамках проектів програми, що втілюються у Закарпатті, в економіку регіону цього року залучено 7 млн. євро. “Це найбільша іноземна інвестиція в 2010 році в області”, – повідомив Нусер.

Програма прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства (ЄІСП) “Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна” реалізується протягом 2007-2013 років на зовнішніх кордонах країн-членів ЄС та України.

Програма прикордонного співробітництва ЄІСП “Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна” набрала чинності 23 вересня 2008 року після погодження Європейською комісією. Загальний бюджет ЄІСП на сім років становить 68 млн. 638 тис. 283 євро.

УНІАН