Ужгород: У які гроші виллється сьогодні похід за страховим полісом на автомобіль

Про зміни в обов’язковому страхуванні цивільно-правової відповідальності власників авто ми попросили розповісти директора Закарпатської філії ВАТ «УСК «Дженералі Гарант» Віктора Матяшовського.
Законодавець знизив базовий тариф страховки більш ніж на 100 грн. – із 291,49 до 180 грн. і по суті послуга страховиків стала коштувати дешевше. Але враховуючи те, що страхова відповідальність в Україні була наднизькою (вартість життя українця оцінювалася сумою в 51 тисячу гривень), одночасно із зменшенням базового тарифу введено збільшення страхової суми майже вдвічі  (100 тисяч гривень по життю і здоров’ю і 50 тисяч гривен по майну). Крім того, зросли коефіцієнти,  які використовуються для визначення тарифу. Зокрема, зміни торкнулися коефіцієнтів, що стосуються типу автомобіля, території використання авто і водійського стажу,  і тому вартість страхування в цілому дорожчає. Зокрема, зросли тарифи  для водіїв у містах з населенням від 100 тис. осіб, а також у райцентрах області. Наприклад, якщо для ужгородця зі стажем від 3 до 10 років, який їздить на автівці з об`ємом до 1600 кубічних сантиметрів, вартість страхового полісу була до змін – 166 грн., то тепер складає 258 грн.

Подорожчає страховий поліс і для недосвідчених водіїв. Якщо раніше був лише один коефіцієнт стажу водіїв — від 1–10 років, то тепер ввели поділ. Окремі коефіцієнти призначені для фізичних осіб з водійським стажем 1–3 роки, 3–10 років і більше 10 років. Отже, тепер для водія того самого авто (з об`ємом до 1600 см. куб.)  вартість поліса становитиме: зі стажем до 1 року = 316,0 грн.; зі стажем від 1 до 3 років = 298 грн., зі стажем від 3 до 10 років = 258 грн., зі стажем більше 10 років = 234 грн. Таким чином для досвідчених водіїв страхування обійдеться більш як на 25%  дешевше.

Також змінилися коефіцієнти для осіб, які користуються одним автомобілем. Якщо машиною користуються двоє і більше водіїв, то й “автоцивілка” їм тепер обійдеться дорожче.

Як уже відмічалося, ліміти відповідальності тепер зросли майже вдвічі, зокрема за майновий збиток — із 25 500 до 50 000 грн. Якщо ж в аварії постраждало не лише авто, а й водій, страховик виплачуватиме не 51 000, а до 100 000 грн. З підвищенням лімітів водії сподіваються, що нових сум компенсацій цілком вистачатиме для відновлення після аварії  автомобіля середньої групи вартості. Нині актуальним є питання, чи потрібно терміново змінювати поліси та стікери старого зразка. Ні, не потрібно. Ці документи дійсні до закінчення зазначеного в них терміну страхування.

Нагальним залишається питання, як все-таки розпізнати проблемного страховика та не зробити помилку при страхуванні. У цьому зв’язку можна виділити типові помилки при виборі страхової компанії. Основна закономірність ринкових відносин у плані прийняття відповідальних рішень може бути сформульована так: “Не передовіряйте ніколи і нікому прийняття рішень з питань, які можуть вдарити по вас”. А значить, дуже важливо мати свою власну думку.

Як і в будь-якій справі, потрібно керуватися здоровим глуздом:

– не потрібно відразу реагувати на повідомлення, що вам, мовляв, застрахують автомобіль майже задарма від усіх ризиків і з єдиною метою – на першу вашу вимогу виплатити вартість нового автомобіля, навіть без усяких документів;

– не треба купувати страхові продукти, не ознайомившись з правилами страхування, не зробивши найменшого зусилля розібратися, за що ви платите свої гроші. Якщо на ваші конкретні запитання даються загальні обіцянки, що “все буде добре”, вважайте, що основні проблеми у вас попереду;

– у страхуванні, як і при виборі будь-якого товару, існує співвідношення “конкретна ціна = відповідна якість”, і інакше бути не може, адже страховий тариф, як ціна за страхування, є не вигаданою цифрою, а мірилом якості страхування;

–  не купуйте сумнівні страхові продукти в сумнівних місцях, тим більше зі значними знижками.

Щоб отримати загальну інформацію про ринок страхування і позицію тої чи іншої страхової компанії, ви можете оцінити її рейтинг. В Інтернеті таку інформацію можна шукати самотужки. Після цього ви краще будете орієнтуватися, яке місце займає та чи інша страхова компанія на ринку.

Головне, не робіть поспішних дій. Знайте: агент страхової компанії не несе відповідальності за виписаний ним поліс!  Зайдіть в офіс рейтингової страхової компанії і вам нададуть необхідну інформацію. А вибір у будь-якому випадку – за вами!

ФЕСТ, Закарпаття онлайн.БЛОГИ