Валентина Нефьодова, лікар-кардіолог: Серце – “мотор життя”

30 вересня 2010 року все людство святкує День серця. Ми звикли не зважати на такий важливий наш орган доти, поки він не дає про себе знати. А це може статися в різному віці.
Ви лише уявіть собі: серце – це нервово-м’язовий мішечок розміром з кулак людини, який виконує величезний обсяг роботи. Саме воно забезпечує всі органи і системи кров’ю, з якою надходять речовини, необхідні для нормальної життєдіяльності організму. За добу, в умовах спокою, серце перекачує близько 10 тис. літрів крові, за рік – 3,5 млн. літрів, а при фізичному навантаженні робота серця зростає у декілька разів. Скорочення серця триває 0,3 сек., а розслаблення, відпочинок – 0,5 сек. Пояснити таку працездатність серця можна тим, що період його роботи (скорочення) менше періоду відпочинку.

Мушу зауважити – всі серцево-судинні захворювання сьогодні дуже помолодшали (не лише в Україні). Якщо раніше вони турбували 60-70 – річних людей, то тепер інсульт та інфаркт уражають навіть 30-40-річних. Часто це трапляється тоді, коли людина досягла бажаного соціального статусу і вже може насолоджуватися плодами своєї праці. Найстрашніше, що це захворювання почастішало у дітей у вигляді гіпертонії, що ще кілька років тому вважалося випадком. Серед багатьох медичних проблем, які охопили людство і становлять для нього серйозну загрозу (онкологічні захворювання, туберкульоз, СНІД, мутації вірусу грипу тощо), Всесвітня організація охорони здоров’я ставить серцево-судинні захворювання на перше місце.

Тож як ми можемо допомогти своєму сердечку бути здоровішим?

Найпростіший і найефективніший засіб (до речі, найдешевший) – це рух. Не секрет, що регулярні фізичні вправи – лише близько 30 хвилин в день – допомагають запобігти ожирінню, серцево-судинним захворюванням, інсультам і навіть раку.

Додайте помідори в бутерброди: якщо в щоденний раціон докласти трішки томатів – ризик серцево-судинних захворювань знижується аж на 30%.

Смійтесь: вчені стверджують, що 15 хвилин сміху щодня продовжать ваше життя на 8 років.

Британські вчені дійшли висновку, що їжа, насичена флавоноїдами, знижує ризик і допомагає на ранніх стадіях розвитку серцевих захворювань. Група вчених з інституту досліджень харчування опублікувала дані роботи з вивчення впливу одного зі з’єднань групи флавоноїдів – кверцетину, який міститься в чаї, цибулі, яблуках і вині.

Не жалійте крові: чоловіки-донори в 17 разів рідше страждають від серцевих нападів.

Не пристосовуйтеся до суспільної думки: ви проживете довше, якщо не переживатимете про те, що про вас думають оточуючі. Менше переживань – менше стресу.

Доглядайте за зубами: якщо чистити зуби щодня, можна помолодшати на 6 років, оскільки з ротової порожнини виводяться шкідливі бактерії, здатні викликати серцево-судинні захворювання.

Киньте палити: адже куріння – це та причина смертей і хвороб, якої найлегше уникнути.

Живіть за містом: люди, що живуть в сільській місцевості, з більшим позитивом дивляться на життя, аніж міські мешканці.

Полюбіть часник: часник – це суперпродукт для серця: реагуючи з кров’яними тільцями, аліцин, що міститься в часнику, розширює кров’яні судини і полегшує кровотік.

Випийте склянку чаю: чорного або зеленого – не важливо. Останні відкриття показали, що чайні антиоксиданти пригнічують зростання ракових клітин, покращують здоров’я зубів, укріпляють кістки.

Їжте горіхи: вживання в їжу багатих на кремній горіхів знижує ризик захворювання раком на 40 відсотків, в той же час будь-які горіхи здатні запобігти діабету. Проте краще віддавати перевагу несолоним горішкам.

Тож ведіть здоровий спосіб життя, харчуйтесь правильно та корисно – і серце не підведе вас.

Валентина Нефьодова, лікар-кардіолог Мукачівської ЦРЛ, Інтернет-видання “Панорама Мукачева”