Яка модель європейської інтеграції потрібна Україні?

З ініціативи регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в місті Ужгороді та Дослідницького центру Словацької асоціації зовнішньої політики та Норвезького інституту міжнародних відносин 21 вересня в м. Києві відбулась міжнародна конференція “Модель стратегії європейської інтеграції для України”.Метою конференції було обговорення стратегії європейської інтеграції України в контексті реалізації „Східного партнерства”, перспектив регіонального співробітництва з країнами Вишеградської четвірки та двостороннього співробітництва України зі Словаччиною. Були розглянуті політичні, економічні та безпекові чинники, які визначають поточний розвиток відносин Україна-ЄС, в тому числі, перспективи та тенденції на період 2010-2015 рр.

Особлива увага була приділена словацькому досвіду реалізації проекту „Національний конвент щодо ЄС”, спрямованого на зміцнення громадських дискусій з питань ЄС, який реалізовувала Словацька Республіка на шляху своєї інтеграції до європейських структур.

Мова йшла про можливості реалізації такого проекту і на Україні, який може стати першою інституційною основою для широкого громадського обговорення з питань приєднання України до Європейського Союзу, що включає участь представників всіх сфер громадського життя – виконавчу та законодавчу владу, політичні партії, бізнес, неурядові організації, релігійні громади, органи місцевого самоврядування, представників національної та регіональної еліт, експертного середовища, молоді та засобів масової інформації.

Проект дозволяє залучити всі сегменти українського суспільства до реального процесу формування політики, перш за все, в сфері європейської інтеграції України.
 

В роботі конференції взяли участь та виступили з доповідями Андрій Єрмолаєв (директор Національного інституту стратегічних досліджень), Павол Гамжік, (Надзвичайний та Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні), Павло Клімкін (заступник Міністра закордонних справ України), Юрій Клименко (заступник керівника Головного управління міжнародних відносин – керівник Управління двостороннього співробітництва Адміністрації Президента України), Йо Торі Лінд (експерт Норвезького інституту міжнародних відносин), Василь Філіпчук (директор Департаменту Європейського Союзу МЗС України), Александр Дулеба (директор Дослідницького центру Словацької асоціації зовнішньої політики).

В жвавій дискусії з обговорюваних питань взяли участь відомі українські та закордонні експерти Олександр Литвиненко, Олександр Чалий, Валерій Чалий, Ігор Коліушко, Віра Нанівська, Олександр Сушко, Євген Шаров, Світлана Мітряєва, Владімір Бенч, Петер Брезані.

Міжнародна конференція „Модель стратегії європейської інтеграції для України” є частиною широкомасштабного проекту „SUREC” Регіонального філіалу НІСД в м. Ужгороді та Словацької асоціації зовнішньої політики.  Досвід, який словацька сторона передає Україні в рамках подібних заходів є безцінним, адже Словаччина – приклад країни-сусіда, яка успішно і швидко досягла необхідних критеріїв для набуття членства в європейських інституціях.

23 вересня подібна міжнародна конференція за участі словацьких експертів, дипломатів, а також представників бізнесу, експертної та наукової еліти відбулась у м. Львів, організаторами якої, крім Ужгородського філіалу НІСД, виступив також Львівський філіал Національного інституту стратегічних досліджень.

Вл. інф.