Закарпаття: На порядку денному – грошова оцінка земель

У четвер, 30 вересня, відбулась колегія головного управління Держкомзему в Закарпатській області. У колегії взяли участь представники усіх районних земельних управлінь, а також керівник краю Олександр Ледида та його заступник Віктор Феєр.
Головне питання у роботі земельників сьогодні – проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів Закарпаття. Труднощі з фінансуванням відповідних робіт є чи не в кожному районі краю. Так, на Мукачівщині неоціненими залишаються 16 сіл, у Перечинському районі рішення про виділення 20 тис. грн.  на оцінку землі прийняла лише одна сільрада – Тур’я-Реметівська. Вирішується проблема у Виноградівському районі – аби визначити вартість землі населених пунктів, вперше за 7 років сесія райради виділила 97 тис. грн.

Загалом, упродовж року проведено нормативну грошову оцінку земель понад півтисячі населених пунктів Закарпаття. До кінця року заплановано визначити вартість землі ще 53 сіл та селищ.

Найбільше ускладнює ситуацію, вважає очільник області Олександр Ледида, бездіяльність сільських голів та, часто, небажання виділяти на оцінку землі  кошти з місцевих бюджетів:

– Важливість питання грошової оцінки земель має обов’язково підніматись на сесіях районних рад. І якщо кошти, передбачені на оцінку землі в місцевих бюджетах, не використовуються за призначенням – треба приймати жорсткі міри. Аж до позбавлення таких населених пунктів дотацій районів.

Також під час колегії розглянули питання надання земельних ділянок у власність, користування та їх продажу відповідно до законів та належного оформлення землевпорядної документації.

За результатами колегії керівникам управлінь Держкомзему вжити заходів щодо забезпечення подання суб’єктам господарювання документів на державну експертизу земель. Земельники Воловецького, Перечинського, Виноградівського і Тячівського районів мають покращити ситуацію із оцінкою земель у місячний термін.

Прес-центр ОДА