Закарпаття: Сільські бібліотекарі Мукачівщини відзначають професійне свято

Бібліотека – це книжковий храм, джерело ідей і скарбниця думок, які прокладають стежку в майбутнє. Храм збереження часу. Відіграючи важливу роль у культурному житті краю – як інформаційний заклад, бібліотека завжди була, є і буде доступною для всіх верств населення.
Невеликою частиною бібліотек України є й сільські бібліотеки – філії Мукачівського району, в яких працюють самовіддані люди. Всі вони вважають свою професію не просто роботою, а місією на Землі, покликанням душі.

Мукачівська централізована бібліотечна система об’єднує центральну районну бібліотеку, районну бібліотеку для дітей та 62 бібліотеки-філії. Вони залучили до читання понад 54 тисячі користувачів, до їх послуг – більше 639890 томів бібліотечного фонду. В системі – 78 досвідчених працівників з вищою спеціальною освітою і базовою вищою освітою. Продовжують навчатися три працівники. Сьогодні не можна не згадати ветеранів бібліотечної справи. Це – колишня директор ЦБС, заслужений працівник культури Ніна Миколаївна Єрошева, Жужанна Керешкеній, Ніна Плеша, Ганна Могуч, Ніна Соловей, Емма Сливка, Марія Качур, Марія Крайняниця, Ганна Лукеча, Ольга Тегза, Марія Колесник, Софія Діус, Марія Масалович, Ганна Пелгович, Ганна Коштура, Антоніна Мочарі, Марія Пупаш, Марія Окаль, Маргарита Кіш, Марія Сабов, Юдіта Годор, Марія Когутич, Олена Шкома, Марія Коцібан, Віра Дзямко та багато інших.

Бібліотека сьогодні – центр інформації, дозвілля і просвіти. Тому, плануючи свою діяльність, кожен працівник системи враховує потреби і запити користувачів. Тематика заходів надзвичайно різноманітна.

Особливу увагу бібліотеки звертають на популяризацію кращих творів вітчизняної і світової літератури, відзначення історичних і культурних дат. Скажімо, в Горонді спільно з школою та інтелігенцією села було організовано й проведено на районному рівні свято з нагоди 100-річчя від дня народження видатного літературного діяча Петра Лінтура. Продовженням святкування ювілейних дат у бібліотечних установах району був вечір з нагоди 100-річчя від дня народження поета, прозаїка та перекладача Семена Панька у селі Ракошино, влаштовано чимало інших заходів.

Сьогодні, в час духовного відродження України, значно збільшився інтерес читачів до історичного минулого, зростає роль краєзнавства, зокрема до його культурно-мистецьких і літературних напрямків. Саме бібліотека формує особистість на грунті історії, культури, традицій народу. В бібліотечних закладах району проводяться зустрічі з поетами та письменниками. Так, частими гостями у районній бібліотеці є Василь Пагиря, Маргарита Меденці. Побували вони на зустрічах і в бібліотеках-філіях сіл Клячаново, Червеньово, Жуково, Новоселиця. Кожна філія отримала книги від авторів.

Певного досвіду набули бібліотеки в популяризації краєзнавчої літератури. В багатьох оформлено музейні спеціалізовані кутки, де зібрано старовинні речі, одяг тощо.

Для ознайомлення з історією і традиціями краю, висвітлення його сьогодення проводяться вечори і за участю старожилів, уроки пам’яті, краєзнавчі дні. Недавно бібліотека села Страбичева запросила талановитих вихідців свого рідного села на свято «Знамениті люди нашого села». Це – кандидати наук, відомі дослідники, історики та письменники. Доповненням свята були виставки «Впізнай своє село», «Вироби умільців нашого села», стенд «Літературна спадщина наших земляків».

Книга, інформація потрібні кожній людині й сьогодні, і в майбутньому. Інформаційне забезпечення здійснюється шляхом цікавих повідомлень, максимального розкриття книжкового фонду в умовах відкритого доступу – книжкових виставок, тематичних поличок. У кожному закладі району проходять Дні інформації, на яких завжди інформують користувачів про нові надходження. «Книга – друг на все життя» – під такою назвою бібліотеки-філії Пістрялова, Кольчина, Брестова, Медведівців, Кайданова провели цього року Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги, який став уже традиційним заходом для дітвори. В ході свята організовуються книжкові виставки, проводяться бесіди про нові видання, конкурси малюнків.

Дитяча районна бібліотека знаходиться в селі Великі Лучки, та це не є завадою для юнаків з інших сіл, щоб потрапити до неї, бо тут проходять надзвичайно цікаві конкурси, вікторини та ігри. Зокрема, традиційним є проведення кожного року літературного конкурсу «Кращий читач року», який збирає талановиту дітвору району віком від 8 до 14 років.

За останні роки відбулося багато змін у поглядах на соціальну роль бібліотек. Традиційні завдання просвітницького характеру, популяризація та збереження культурного надбання людства все більше поєднуються або й перевищуються за обсягом з необхідністю надання інформаційних послуг різним верствам населення.

Вже 4-й рік поспіль бібліотеки нашого району беруть участь в обласному огляді-конкурсі «Краща бібліотека року». Передує обласному районний огляд-конкурс. Цього року переможцями тут стали бібліотеки-філії сіл Пістрялово (завідувачка Віта Ривті), Зубівка (Ганна Щерба), Павшино (Ганна Палагусинець).

Бюджет цього року значно кращий: виділено 300 тис. грн. на проведення капітального ремонту центральної районної бібліотеки. Здійснено поточні ремонти бібліотек-філій сіл Макарьово, Червеньово. Виділено 60, 6 тис. грн. на придбання столів видачі та стелажів для бібліотек району. Збільшено видатки на придбання літератури та передплати періодичних видань (57 і 40 тис. грн.).

Враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність дальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості, 14 травня 1998 року видано Указ Президента України «Про встановлення Всеукраїнського дня бібліотек», який щорічно відзначається 30 вересня.

Ганна Дорош, директор районної централізованої бібліотечної систем,
Інтернет-видання “Панорама Мукачева”