Український дипломат, оголошений у міжнародний розшук, затриманий в угорському пункті пропуску “Загонь” при спробі попасти на КПП “Тиса” (Закарпаття)

На українсько-угорському кордоні – дипломатичний скандал: у ніч на 29 вересня при спробі перетину угорського кордону в пункті пропуску «Загонь» було затримано українського дипломата, який повертався до України. Про це сьогодні, 1 жовтня, повідомило джерело у правоохоронних органах.
Мотивом затримання чоловіка було оголошення його у розшук німецькими правоохоронними органами, нібито за ухилення від сплати податків. Проте, як відомо, дипломати звільнені від сплати будь-яких податків.

Ситуація наносить суттєвий удар по іміджу України – затримання дипломата справа небуденна і до неї вдаються надзвичайно рідко, як правило, щоб вчинити якусь провокацію проти держави, яку він представляє.

Інцидент переговорним шляхом вирішити не вдалося: консул, який прибув для вирішення ситуації аж на наступний день, не зміг переконати угорських правоохоронців. Більше того, всупереч міжнародним нормам про недоторканість дипломата, його заарештували.

Відтак, якщо консульство не змогло відстояти права дипломата, то невідомо, що станеться з простим громадянином, якщо він потрапить у скрутну ситуацію з правоохоронцями сусідньої держави.

ЗІК