Кількість депутатів у Раді може скоротитися до 300

За умови президентсько-парламентської форми правління немає сенсу тримати парламент у складі 450 депутатів, їхню кількість можна скоротити до 300. Про це заявив заступник голови ВР Микола Томенко.

При цьому Томенко зазначив, що якщо відтепер президентсько-парламентська країна є фактом, який неможливо змінити, то існуючий парламент повинен бути достроково розпущений.

“А новий парламент з такими суттєвими обмеженнями повноважень варто значно скоротити. Я не бачу ніяких підстав за таких обставин обирати 450 депутатів, і потрібно у відповідності з рішенням референдуму 1999 року, нарешті, скоротити депутатський корпус до 300 депутатів”, – додав він.

На думку віце-спікера, більше того, за таких умов варто подумати і про обмеження депутатської недоторканності. За словами Томенка, “продавлене” владою рішення Конституційного Суду про скасування політреформи-2004 року можна порівняти “з Конституцією навпаки”.

Він зазначив, що завжди був прихильником внесення змін до Основного Закону, але це має відбуватися шляхом, передбаченим самою Конституцією.

“Внесення змін до Конституції не повинно стосуватися боротьби повноважень, а має стосуватися захисту людей”, – сказав віце-спікер.

tsn.ua