Європа більше не вірить, що Україна хоче вступити в ЄС

В Європарламенті підкреслили важливість продовження переговорів з Україною, особливо з питання створення зони вільної торгівлі, але в бажання України стати членом ЄС вже не вірять.

Інформація, що надходить з України, примушує засумніватися в реальності намірів української влади добитися членства країни в Європейському союзі. Про це заявив глава комітету закордонних справ Європарламенту Елмар Брок.

“Чи хоче Україна вступати в нашу організацію? Я в цьому більше не впевнений, і треба якимсь чином отримати запевнення в тому, якщо це так”, – сказав він на Ялтинському саміті, який проходив у вихідні.

“Ви можете мати систему політичну систему, яку хочете. Але для інвестицій, для співпраці законність, рівність усіх перед законом – дуже важлива річ. Не важливо: чи президентська, чи парламентська система – не в цьому річ, а питання: чи є незалежна судова система, чи є шанси в опозиції”, – зазначив Брок.

“Потрібно мати стабільність, але не таку, що уряд не можна змінити. Потрібна гнучка стабільність, щоб не одна тільки партія брала участь у виборах, оскільки суди говорять, що інша партія не може взяти участь”, – додав глава комітету Європарламенту.

Водночас він підкреслив важливість продовження переговорів з Україною, особливо з питання створення зони вільної торгівлі. На його думку, відкритий європейський ринок з 500 мільйонами споживачів для Києва має бути цікавішим, ніж альтернативні сусідні ринки.

Водночас, видання “Українська правда” з посиланням на власні джерела повідомляє, що Парламентська Асамблея Ради Європи може ухвалити одну з найжорсткіших резолюцій стосовно функціонування в Україні демократичних інститутів.

У розпорядження видання потрапив попередній варіант поправок до головної резолюції ПАРЄ,  підготовлений доповідачами по Україні.

Зокрема, доповідачі зазначають, що Асамблея висловлює занепокоєння щодо все більшої кількості звинувачень та достовірних повідомлень про те, що демократичні свободи та права, такі як свобода зібрань, свобода висловлювань та свобода ЗМІ опинилися в останні місяці під тиском.

До того ж, у резолюції пропонується окремо вказати, що втручання державних органів, таких як правоохоронні органи та служби безпеки, у роботу журналістів та ЗМІ є несумісним з демократичним суспільством.

tsn.ua