Закарпаття: Експерти рейтингу «Лідер року» чекають на анкети від номінантів і проведуть сьогодні чергове засідання РАДИ

Експерти закарпатського щорічного рейтингу «Лідер року» сьогодні збираються на чергове засідання РАДИ, яке пройде в Ужгородському Замку. Щоб бути об’єктивніше, журналісти запросили на засідання провідних експертів у фінансовій та туристичній галузях. Фахівці ознайомлять членів Експертної Ради з ситуацією у цих сферах.

Журналісти також планують побувати у листопаді у декількох районах області, і ознайомитися з роботою провідних підприємств та підприємців, роботою лікарень та шкіл.

А ще чекають анкет від усіх, хто хоче прийняти участь у конкурсі на отримання нагороди. Анкету можна знайти за адресою: https://zakarpatpost.net/kataloh/lider-roku/anketa-uchasnyka

Щороку на звання «Лідер року» висуваються кращі підприємства краю, фінансові установи, туристичні фірми, навчальні, медичні, оздоровчі заклади, засоби масової інформації і, звісно ж, люди – ті, хто має серйозний вплив на громадсько-політичне життя області.

Списки учасників рейтингу формуються за результатами проведеного опитування та анкетування, а вже кращі «п’ятірки» та переможців визначають члени Експертної Ради, до якої входять представники ЗМІ області: Тетяна Вашаргелі, Світлана Ковбиця, Валентина Пастухова, Сергій Федака, Наталка Зотова, Михайло Носа, Лариса Подоляк, Віталій Мещеряков, Лариса Липкань, Олександр Коробко, Петро Поліха, Ганна Валюк, Людмила Орос, Леся Кулагіна, Олена Уманців, Володимир Павлюх, Наталка Петерварі, Сергій Гудак, Андрій Ганусич.

Варто зазначити, що голосування відбувається у два етапи, тож Експерти, визначаючи професійні і громадські досягнення кандидатів на перемогу, мають чудову можливість відслідкувати їхню діяльність, а відтак, підтвердити чи змінити свою точку зору.

Цьогорічна програма «Лідер року» містить 10 номінацій, в кожній із яких після прискіпливого вивчення та ретельного оцінювання, таємним голосуванням, з п’яти фіналістів Експерти визначать переможців. Висновки Експертів (втім, як завжди) не завжди співпадають із очікуваннями багатьох тих, хто слідкує за ходом рейтингу. Основний закид, який доводиться вислуховувати, це суб’єктивність вибору.

Хоча аргументи, які звучать на доказ цього, такі хиткі і непереконливі, що розумієш: критикувати рейтинг – просто модно, бо значимість його не заперечує ніхто. Тим більше, що, як з’ясувалося, це єдиний подібний захід-довгожитель на теренах Закарпаття.

Інші, що амбіційно заявляли про себе, не витримали випробувань часом. «Лідер року» продовжується, намагаючись не звертати уваги на безпідставні обвинувачення, але беручи на озброєння слушні думки. Ярим же поборникам абсолютної об’єктивності, варто нагадати, що об’єктивність – це сума кількох суб’єктивностей.

У випадку із «Лідером року» таких складових було кілька: Експерти обирали кращих із кандидатур, запропонованих, насамперед, читачами «НЕДІЛІ» та «Закарпатських ОГОлошень». Критерії, за якими обираються лідери, є однаковими для всіх. А поскаржитися на «несправедливість вибору» міг би і будь-хто із членів Експертної Ради, адже кожен безперечно чекає завжди на дещо інші результати, бажаючи бачити серед переможців тільки своїх фаворитів.

Та що поробиш: демократичні процеси диктують умови і визначальною все ж є думка більшості. Варто також відзначити, що на високому рівні забезпечується присутність на засіданнях кожного із членів Експертної Ради. Жодного голосу не втрачено!

Якщо, до прикладу, хтось через поважні причини не може прийти на засідання, він або голосував заздалегідь (інформація зберігалася у закритому конверті), або ж працював у системі он-лайн. Ніхто не стверджує, що рейтинг ідеальний. Працювати є над чим, і вдосконалювати є що.

Будемо сподіватися, що на початку лютого 2011 року – під час урочистої церемонії вручення нагород переможцям «Лідер року -2010» – успішно стартує «Лідер року 2011».

zakarpatpost.net