Закарпаття: Німецька громада Мукачева влаштувала національно-культурне свято

У суботу, 25 вересня, Мукачево можна було по праву назвати центром святкувань національних культур.
Ще не стихли на центральній площі фанфари І-го Регіонального фестивалю російської народної культури Західних областей України, як над Паланком здійнялись у небо позивні німецького релігійного і культурно-національного свята “Кірбаль”.

На свято Богородиці німецька громада традиційно влаштовує такі торжества. Цьогоріч вони відбулися на новому місці – великій галявині в мікрорайоні “Новий”. Цього разу їх організатором виступив перший заступник головного лікаря Центральної районної лікарні Мирослав Гавришко. Хоч поселився тут порівняно недавно, але дружина Наталія швабського, як кажуть у нас, тобто німецького коріння. А традиції і звичаї батьків у родині Гавришків, чоловіка або дружини, шанують.

І свято удалося на славу. З великої сцени співали пісень українською, німецькою, іншими мовами не тільки лауреати пісенних конкурсів – гурт “Рокаш”, але й самодіяльні вокалісти. А потім були запальні танці, що тривали мало не до самого ранку. Й зрозуміло, як і на кожному закарпатському святі, гостинні організатори пригощали учасників запашним бограч-гуляшем, шашликом і…

А наступного дня в Мукачеві святкували місцеві євреї.

“Мукачівська Ратуша”