Закарпаття: В Ужгороді біля 5-поверхівки на пішоходну доріжку упала …будівельна огорожа

Кілька років тому неподалік двох п‘ятиповерхівок на вулиці Котляревського в ужгородському мікрорайоні Шахта розпочалося будівництво нового багатоквартирного будинку. Точніше, розпочалися певні роботи, пов’язані з майбутнім будівництвом. Бригада підрядників, котру винайняли з цією метою, обнесла чималий шмат прилеглої території дерев’яним парканом, завезла сюди деяку техніку, вагончик для будівельників і бетонні плити.
Однак мешканцям згаданих п’ятиповерхівок, чиї вікна виходять на цей бік, стало відомо: власники майбутньої новобудови, користуючись старим генеральним планом забудови міста, збираються звести не п’ятиповерхову будівлю на місці вже закладеного фундаменту, як заявляли раніше,  а  цілий комплекс, що майже впритул мав наблизитися до вікон уже існуючих людських осель. Це порушувало усі можливі норми. Річ у тім, що за старим генпланом,  з цього боку будинку № 12 на вулиці Котляревського не мало бути ще одного під’їзду і житлових приміщень. Але в сучасний  план  забудови міста давно внесли корективи, про це, звісно, не могли не знати забудовники. Зрозуміло, що мешканців п’ятиповерхівок така зухвалість неабияк вразила, і вони звернулися із заявами у відповідні інстанції. Як кажуть, поки перед їхніми шибками не “виросла” сусідня стіна. Невдовзі на місце майбутньої новобудови прибули компетентні люди. Після кількох проведених перевірок бригада будівельників ще пробувала відкачати воду із фундаменту, а далі будівництво взагалі затихло і нібито згорнулося. Хоча робітники багатозначно посміхалися, мовляв: ми ще сюди повернемося. Про серйозність їхніх слів свідчив і величезний паркан, який зловісно продовжував  бовваніти людям перед вікнами, створюючи своєрідний “коридор” для жителів трьох квартир окремого неіснуючого на старому генеральному плані під’їзду.

Одного разу після потужного урагану частина паркану відірвалася від своєї секції і впала прямісінько на бетонну доріжку, якою мешканці сумнозвісного першого під’їзду 12-го будинку на вулиці Котляревського змушені повертатися до своїх домівок і де часто граються діти (оскільки цих кілька залишених вільних від будівництва метрів і є їхньою прилеглою передбудинковою територією). На щастя, обійшлося без жертв. Згодом майстри,  скоріш за все, найняті власниками новобудови, відремонтували  паркан. Люди вже навіть змирилися з таким небажаним сусідством. Як днями сталася нова НП.

У вихідні  дощило і здійнявся вітер. Цього виявилося достатньо, аби прогнилі підпорки паркану не витримали незначної сили стихії, і  величезна парканна стіна (а це п’ять чи шість секцій) впала додолу. І цього разу мешканці згаданого першого під’їзду відбулися лише переляком.  Певно, з Божої волі один з господарів не припаркував тієї ночі своє авто, як завжди, перед вікнами власної оселі,  а машину іншого жителя падаюча стіна дивом не зачепила. Благо, що все відбувалося у нічну пору. Інакше  — біди не вдалося б уникнути.

Кілька днів ця стіна лежала на бетонній доріжці, загороджуючи проїзд транспорту. На дерев’яних штахетах, звідки стирчали величезні цвяхи, забігали погойдатися місцеві дітлахи. До речі, природна допитливість хлопчаків привернула їхню увагу до залитого вщерть водою фундаменту.

Тож мешканці згаданих будинків знову апелюють до мудрості керівників відповідних інстанцій, сподіваючись, що вони таки покладуть край цьому неподобству. Невже потрібно статися чомусь лихому, аби проблему нарешті вдалося вирішити? Наразі люди з острахом повертаються до своїх осель, передбачаючи: страшна стіна знову може піднятися перед їхніми вікнами, щоб колись знову упасти…

Ольга Стефанець, Ужгород