Закарпаття: В Ужгороді засідала обласна комісія з питань погашення заборгованості по зарплаті

Борги з виплати заробітної плати в Закарпатській області продовжують скорочуватися. Про це було повідомлено на засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості по зарплаті, що відбулося 5 жовтня в облдержадміністрації. Як зазначив начальник головного управління праці та соціального захисту ОДА Віктор Мацола зарплатний борг у вересні зменшився на 2 мільйони 261 тисяч гривень.

«На Закарпатті станом на 1 жовтня 2010 року заборгованість з виплати заробітної зменшена на 14% відносно даних, оприлюднених 1 вересня цього року. Позитивній динаміці зниження заборгованості з виплати заробітної плати передувала щоденна, наполеглива робота обласної влади», – констатував Віктор Мацола.
На черговому засіданні робочої групи розглядали ситуацію в двох районах: Виноградівському та Ужгородському. Також йшлося про заборгованість на підприємствах агропромислового комплексу краю.
Так, на Виноградівщині у вересні борг із зарплати зріс на 92 тисячі гривень і наразі становить 543 тисяч. Начальник районного управління соцзахисту Володимир Павицький повідомив, що ріст відбувся в основному за рахунок двох структур ДП «АК Альфа» та державного радгоспу «Виноградівський». Обидві –  в скрутній економічній ситуації. Проте це не заважає керівництву одного з них нараховувати собі заробітну плату в 10 тисяч гривень.
Голова Ужгородської райдержадміністрації Степан Бордаш зауважив, що у вересні зарплатний борг в районі зменшився не суттєво: всього на сім тисяч гривень і нині становить 783,5 тисяч. «Якщо на економічно активних підприємствах вдалося досягти суттєвого зменшення боргів, то державні агропромислові структури – навпаки їх нарощують», – констатував керівник Ужгородщини. Як приклад дієвого механізму боротьби з боржниками, Степан Бордаш назвав перевірки цих підприємств правоохоронними структурами. «Так, один підприємець після відповідної перевірки всього за тиждень «знайшов» більше 300 тисяч гривень, щоб розрахуватися зі своїми робітниками», – повідомив посадовець.
Про загальну ситуацію на підприємствах агропромислового комплексу області доповідав начальник профільного управління облдержадміністрації Іван Паук. З початку року борг на цих підприємствах зменшився на 113 тисяч гривень. Проте, у вересні заборгованість дещо зросла. Загальна її сума становить більше трьох мільйонів.
«У цій галузі маємо 14 державних підприємств – і майже усі в «плачевному» стані. Вони по кілька років поспіль нарощують борги, практично не ведуть економічної діяльності.  Шляхи виходу, що пропонує область – початок процедури банкрутства або ж ліквідація підприємств», – резюмував Іван Паук.
Представники комісії, заслухавши всіх керівників структур, підприємств-боржників, визначили кожному з них графік погашення боргів. Також було вирішено, що через місяць ситуацію на вказаних підприємствах буде перевірено повторно.

Прес-центр Закарпатської ОДА