Чи загрожує Закарпаттю отруйна вода з Угорщини?

Екологічне лихо, що спіткало Угорщину, може торкнутися й України: якщо хімікати потраплять у Тису, людей з прикордонних українських територій доведеться евакуювати.

У результаті екологічної катастрофи в Угорщині, де прорвало дамбу з резервуаром отруйної речовини – червоного шламу, – може постраждати й Україна.

За даними екологів, якщо отрута потрапить у Тису, населені пункти в районі Мукачева і Чопа доведеться евакуювати.

“Треба точно знати, скільки отрути потрапило в річки, і вже зараз вживати заходів. Маючи точні дані, можна порахувати, коли отрута досягне території України і які райони можуть потрапити в зону ураження”, – вважає хімік Микола Задорожний.

За словами хіміка, червоний шлам – це небезпечна речовина, утилізувати яку складно і дорого – вона зберігається в резервуарах десятки років.

“Неважко здогадатися, що може статися з людиною, яка ризикне випити наповнену шламом воду. Тому вже зараз можна сказати: якщо в Тису потрапить шлам, населені пункти в районі Мукачева і Чопа доведеться евакуювати”, – резюмує вчений.

У той же час в міністерстві надзвичайних ситуацій повідомили, що територія екологічного лиха перебуває на великій відстані від басейну річки Тиса.

“Поки ми вважаємо, що Україні вдасться уникнути екологічної катастрофи. Але оперативна група на всякий випадок уже сформована. У разі необхідності вона зможе виїхати в Угорщину”, – повідомив Григорій Марченко, директор департаменту управління рятувальними силами МНС.

Як повідомлялося, уряд Угорщини оголосив надзвичайний стан у трьох областях на заході країни після того, як 4 жовтня на заводі з виробництва глинозему вибухнула дамба резервуара з токсичними відходами.

Всього ж у катастрофі загинули не менше 3 людей, більше сотні постраждали. Кілька людей вважаються зниклими безвісти.

Вибух на греблі резервуара з так званим “червоним шламом” стався на великому підприємстві з виробництва алюмінію Ajkai Timfoldgyar Zrt в 160 кілометрах на захід від Будапешта.

За даними голови місцевих рятувальників Дьєрдя Бакош, після вибуху з резервуара вилилося 600-700 тисяч кубічних метрів токсичних відходів.

tsn.ua