Закарпаття: На Мукачівщині можуть “рвонути” майже 40 тисяч кг небезпечних хімічних засобів захисту рослин, що зберігаються на відкритому повітрі

4-5 жовтня 2010 року комісією проведено обстеження залишків непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин в сільськогосподарських підприємствах Мукачівського району.
В результаті було виявлено: СТОВ “Добробут” с. Пузняківці – 3528 кг. (22 бочки); СТОВ “Зняцівське” с. Зняцево – 7565 кг. (45 бочок), відсутні 43 кришки з бочок.

Вищевказані небезпечні відходи були перевантажені у спеціальні металеві 200 л ємності у 2008 році ТОВ “НВТ Динаміка” (м. Запоріжжя), знаходяться на відкритому повітрі. Значна частина металевих бочок, у які перевантажені небезпечні відходи знаходяться у стані ржавіння, підтікання та розгерметизації. При зберіганні непридатних небезпечних відходів порушуються санітарні та екологічні вимоги.

Не перевантажені у спеціальні ємкості хімічних засобів захисту рослин в СТОВ “Агро-Лучки” с. В.Лучки з загальним обсягом 28000 кг, які завантажені у залізобетонні контейнери.

Всього у районі підлягає вивозу ХЗЗР 39093 кг.

Комісія вважає, що подальше зберігання непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин в такому стані може призвести до надзвичайної ситуації із можливим забрудненням навколишнього природного середовища.

Акт обстеження подано у державне управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області для сприяння у вирішенні питання щодо термінового вивозу ХЗЗР з подальшим їх знешкодженням з територій Зняцівської та Пузняковецької сільських рад.

Мукачівська РДА