Закарпаття: У селі Кричово на Тячівщині опікуються збереженням популяції чорних буйволів

Ще років десять тому в селі налічувалося більше тисячі буйволів, але, на превеликий жаль, ця солідна цифра сьогодні впала до катастрофічної межі і складає всього …. 12 буйволиць! Тому депутатська комісія справедливо забила на сполох: селянам виділено першу дотацію в сумі 55 тисяч гривень, а також поживні корми.
– Два роки тому програму чітко розроблено і затверджено депутатською комісією на сесії районної ради, – аналізує головний спеціаліст управління агропромислового розвитку Тячівської РДА Олександр Цавнер. – Тут зроблено вагомий акцент на негайному збереженні популяції чорних буйволів у Кричові – єдиному селі в районі, де упродовж трьох столітьвирощують і доглядають рідкісних круторогих екзотів.

“На загальних сільських зборах також прийнято одностайне рішення: до кінця нинішнього року розпочати будівництво комплексу-розплідника для розведення буйволячого молодняка, а з Румунії завезено плідника-буйвола, – продовжує розмову Кричівський голова Василь Кричфалушій. – Для дбайливого догляду тварин облаштовано сільську заповідну зону, де поголів’я має можливість не тільки випасатися, але й скупатись у тихому озерному плесі”.

Сільський біров з тривогою повідав про те, що кричівськими круторогими екзотами постійно цікавляться ділки з-за кордону, котрі пропонують місцевим селянам 3–4 тисячі євро за одну буйволячу голову, аби тільки придбати і вивезти цінних тварин. Тільки минулого року заповзятливим крутеликам-“бізнесменам” вдалося придбати 26 буйволиць. Але надто  тішить, що такі селяни, як Михайло Стойка, Іван Немеш, Томаш Стойка, брати Михайло та Василь Кричфалушії добре знають справжню ціну буйволячій молочній продукції, не ведуться ні на які “солодкі” й оманливі пропозиції покупців, ні за що не бажають позбутися своїх щедрих круторогих годувальників.

Іван Костевич, із Кричова, Тячівщина, ФЕСТ, Закарпаття онлайн.БЛОГИ