На Закарпатті транспортна міліція затримала неповнолітніх мандрівників-іноземців

Спільне патрулювання міліції та прикордонників на об’єктах транспорту дозволяють ефективно боротися із нелегальною міграцією. Тільки у цьому році спільні дії транспортної міліції та прикордонних підрозділах на південно-західних кордонах держави дозволили виявити більше 100 іноземців, які мали намір нелегально перейти держаний кордон у напрямку країн Європейського союзу.
Нелегальний перехід державного кордону в умовах дії угоди між Європейським союзом та Україною щодо реадмісії не тільки підриває імідж держави, але й наносить значний економічний ефект завдяки необхідності приймати на власній території іноземців та ще й видворяти за державні кошти.

Цього року особливістю є значне збільшення кількості громадян Співдружності незалежних держав, які мають намір в обхід вимог Європейського союзу попасти до Словаччини або Угорщини.

Однак до сьогоднішнього дня усі нелегальні мігранти були дорослими, а після прибуття поїзду Одеса – Ужгород на пероні вокзалу було затримано двох неповнолітніх, які розпитували працівника вокзалу як доїхати до державному кордону.

Інспектори патрульної служби міліції лінійного відділу та дільничний інспектор прикордонної служби були здивовані коли неповнолітні мандрівники сказали, що приживають в одній із сусідніх держав та приїхали для того, щоб пройти до Словаччини. Відповідно ніяких документів окрім квитків на поїзд до станції Ужгород мандрівники не мали.

Доставивши неповнолітніх мандрівників, міліціонери через чергового по прикордонному загону перевірили прізвища, ім’я, місце проживання «іноземних туристів» та попросили передати представникам прикордонної охорони сусідньої держави що вони перебувають в Україні.

Як повідомили представники прикордонної охорони, неповнолітніх уже на Батьківщині шукали родичі, поліція.

Але після отримання повідомлення родичам стало значно легше. Мандрівники живі, здорові та завдяки інспекторам патрульної служби по мобільному телефону проінформували родичів про свої пригоди.

До лінійного відділу запросили приїхати батьків та забрати дітей. Однак перебування на території держави без відповідних документів передбачає адміністративну відповідальність. Отож батькам прийдеться заплатити штраф.

У даний час транспортна міліція проводить перевірку, яким чином неповнолітні іноземці прохали майже тисячу кілометрів. На підставі висновків буде запропоновано система заходів, щоб побідних інцидентів не було.

Єсімов С., ГЗГ УМВС України на Львівській залізниці