Самопал із-під спідниці, або В Ужгороді, Львові та Івано-Франківську горілку продаватимуть із-під прилавку

У вівторок о 21.30 у Львові двоє третьокурсників Львівської політехніки купують пиво в цілодобовому магазині тютюнових та алкогольних виробів “Алкосвіт” на вул. Князя Романа. – Оббігали вчора весь центр. Тільки на Топольній в одному барі можна було купити горілку. За півлітрову пляшку чорного “Неміров” 50 гривень заплатили, – обурюється студент. – То сьогодні ледве встигли до 22-ї, бо знов гості прийдуть.
– А я зранку перед дев’ятою в продуктовому брав батон, молоко, масло. І дайте ще, кажу, пляшку “Львівське живе”, – додає другий. – “До 10-ї не продаємо”,- відказує мені продавщиця.

Із 1 жовтня міська рада заборонила магазинам, кіоскам і супермаркетам продавати алкогольні та слабоалкогольні напої з 22.00 до 10.00 наступного дня.

– Магазини позакриваються. Ніхто хитрити не буде, бо надто дорога плата за якусь там пляшку. Штраф передбачений від 500 до 2,5 тисячі гривень або позбавлення ліцензії, – пояснює продавщиця “Алкосвіту”.

Увечері в центрі міста людно. Молодь гуляє вулицями, товпиться біля нічних клубів. На зупинці біля пам’ятника Шевченкові зо 30 людей чекають маршрутку. Поряд, на вул. Театральній, є цілодобовий алкомаркет. Після 22.00 тут теж немає покупців. Лише касирка та охоронець. На вивісці свіжими літерами змінений час роботи – “10.00�”22.00”.

– Ми втратили десь 20 відсотків прибутку, – каже касир. – Це ж магазин у центрі, тут молодь гуляє. Активний продаж ішов до другої ночі, правда, у вихідні дні. У будні купляють мало, зранку узагалі рідко. Кажуть, тепер чорний ринок відкриється. Горілку продаватимуть із-під прилавка або самопал із-під спідниці на базарі. Може, й таксисти торгуватимуть.

На просп. Свободи після 22.00 працює літній майданчик від ресторану “Княжий келих”. Запитую барменів, чи люди купують випивку додому.

– Та ви що, у нас пляшка 200 гривень, хто собі таке дозволить? – сміється бармен Тетяна. – А в нічних клубах виносити алкоголь із закладу взагалі заборонено. За цим пильнує охорона.

На Володимира Великого до 23.00 працює піцерія “Нью-Йорк стріт”.

– Клієнтів не побільшало, – каже адміністратор Галина. – На винос ніхто купляти також не буде. Це ж 80 гривень за півлітрову пляшку “Львівського стандарту”.

Голова Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермас, 61 рік, заявив, що мер міста Андрій Садовий таким нововведенням порушив закон і зробив вигоду ресторанам:

– Проект такого рішення слід було спочатку винести на громадські слухання. Крім того, чому кафе і бари можуть продавати, а магазини – ні? Порадилися з церквою, прокуратурою. А з підприємцями забули? А вони ж купили ліцензію.

Рішення про заборону продажу алкоголю у вечірній і нічний час услід за Львовом прийняли також Ужгород, Івано-Франківськ. У Києві його розглядали в четвер.

Скаржилися 100 підприємців

У вересні 2008 року обласна рада заборонила продаж алкоголю на Вінниччині з 21.00 до 11.00. На другий тиждень після рішення спиртне почали продавати в заборонений час у великих супермаркетах. Пояснювали, що вони належать до всеукраїнської мережі й на них рішення не поширюється. Понад 100 підприємців звернулися із заявами до прокуратури. Адміністративний суд визнав недійсними майже всі пункти рішення.

Леся МЕЖВА, Газета.ua