Закарпаття: Скульптурну композицію, присвячену повені 1998 року, відкрили у Мукачеві (ФОТО)

Сьогодні, 9 жовтня, у Мукачеві відкрито скульптурну композицію, присвячену повені 1998 року, яка закарбувалася у пам’яті закарпатців, як одна з найтрагічніших сторінок сучасної історії краю. Подія зібрала на березі Латориці мешканців Мукачева, керівництво міста, духовенство, представників громадських організацій та журналістів.

Історію створення пам’ятника присутнім розповів його автор – художник та скульптор Іван Бровді. За його словами, ескіз скульптури був зроблений ним уже на третій день повені:

“Приснився мені чудовий сон, що йду я берегом Латориці біля монастиря, і з-за гір на місто насувається величезна хвиля, яка ось-ось його затопить. І в цей момент з’явився ангел і зупинив цю хвилю. Я одразу зафіксував цей образ у ескізі і він лежав у мене довго-довго, аж доки не прийшов до мене Віктор Іванович і не спитав, чому це досі не зроблено. Тоді я почав цей ескіз втілювати в життя.”

І ось вже сьогодні можна побачити втілений у металі символ об’єднання всіх закарпатців, які стали на боротьбу з страшною стихією.

Пам’ятну скульптуру відкрили мер міста Мукачева Золтан Ленд’єл, почесний громадянин міста Віктор Балога та скульптор Іван Бровді. Після цього скульптуру було освячено.

“Цей пам’ятник – це нагадування того, що є Бог і треба з ним жити в гармонії, бути послідовним і правильним. Це нагадування про те що є сили вищі за нас, на які треба звертати увагу”, – зауважив ініціатор створення скульптури Віктор Балога.

Маріанна Савицька, Мукачево.нет