Закарпаття: У гірському Міжгір’ї говорили про міжнародне використання біоенергії Карпат

Цими днями в малому залі засідань Міжгірської райдержадміністрації відбулася перша координаційна зустріч партнерів проекту “Біоенергія Карпат”, що діє в рамках програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна. 

У засіданні взяли участь голова районної ради Іван Ярема, перший заступник голови райдержадміністрації Василь Радовецький, заступник голови РДА Іван Ледида, начальник відділу освіти РДА Надія Олексієнко, директор асоціації регіонального розвитку Валерій Грищенко, голова асоціації студентів Закарпаття Владислав Ровіна та іноземні партнери: керівник проекту Ян Дзуржелік, менеджер Гейза Леген та голова села Будковце (Словакія) Мар’ян Угріна.

Відкриваючи важливе зібрання голова районної ради Іван Ярема, представив учасників та коротко ознайомив з метою даного проекту. Іван Васильович наголосив, що даний проект відкриває широкі перспективи не лише в галузі енергозбереження та економії природних ресурсів, а й захисту навколишнього середовища, що є нагальним для розвитку рекреації і туризму в краї.

Голова асоціації регіонального розвитку Валерій Грищенко сказав, що це перший спільний проект у рамках транскордонного співробітництва, спрямований на підвищення рівня розвитку енергії з біомаси в українсько-словацьких прикордонних регіонах та додав, що саме завдяки співпраці з Міжгірською районною радою стало можливим втілення його на теренах нашого краю.

Основним спонсором даного проекту виступає ЄС, який виділив на його реалізацію кошти в сумі 430 214 євро. Валерій Грищенко відмітив, що Європа готова підтримати чимало перспективних ідей, спрямованих на збереження екосистеми Карпат, тому є надія, що в разі виконання всіх покладених завдань проекту “Біоенергія Карпат“ у майбутньому буде ще тісніша співпраця з євроінвесторами.

Але найголовніше те, що в рамках даного проекту Міжгірщина стає базовим регіоном для впровадження нових енергозберігаючих систем опалювання. На дані потреби із загальної суми виділено майже 20 тис. євро, половина з яких передбачена на заміну старих твердопаливних (вугільних) на котли нового зразка, які працюють на альтернативному біопаливі (тирса, відходи з деревини). Інша сума коштів передбачена на розроблення проекту заміни опалювальної системи Колочавської загальноосвітньої школи, найбільшої у районі, яка обігрівається вугіллям.

Поки що нові котли встановлять тільки в Новоселицькій ЗОШ, де новостворена наглядова комісія, в яку ввійшли по два представники зацікавлених сторін, протягом двох років будуть проводити дослідження, аналізуючи економію від ноу-хау. Якщо сподівання виправдаються, то в недалекому майбутньому не лише навчальні заклади, а й більшість підприємств, установ і навіть населення перейде на екологічне опалення, використовуючи альтернативні, відновлювані джерела енергії. Погодьтесь, це хороша альтернатива та відповідь на підвищення цін на енергоресурси, які в недалекому майбутньому все ж таки закінчаться.

Наприкінці зустрічі директор асоціації регіонального розвитку Валерій Грищенко порадував присутніх ще однією новиною. Виявляється, що дана організація розробляє ще два проекти. Один має на меті підтримку та введення нових технологій в розвиток вівчарства Верховини, а інший пов’язаний із туристичною галуззю, зокрема маркування турмаршрутів Міжгірщини, який допоможе нашим гостям більш комфортно почуватися під час подорожей.

До речі, поточний рік плідний на міжнародну співпрацю для Міжгірщини. Згадати хоча б налагодження дружніх відносин із краєм Височіна Чеської Республіки, результатом якої стала реалізація інвестиційного проекту “Реконструкція Колочава-Брадолецької амбулаторії”. Згідно з цим проектом чеською стороною вкладаються кошти в сумі 300 тис. грн., а згідно з рішенням ХХХІV сесії районної ради в якості співфінансування проекту додатково виділено 200 тис. грн. для завершення робіт.

Будемо сподіватися, що дана тенденція міжнародного співробітництва продовжиться й надалі, і наш край отримає для свого розвитку всі необхідні ресурси.

Андрій ГОЛОДНЯК, фото Тетяни КОСТЮК, “Верховина” для mizgir.com.ua