Ужгородські митники порушили 4 “контрабандні” кримінальні справи на суму 6,7 млн. грн.

За підсумками роботи 9 місяців 2010 року працівниками Ужгородської митниці заведено 491 справу про порушення митних правил на загальну суму 17,5 млн.грн., з яких 349 справ з реально вилученими предметами на суму 7,9 млн.грн.
За словами заступника начальника митниці – начальника Служби боротьби з контрабандою та порушень митних правил Віктора Івануса, на сьогодні митницею порушено 4 кримінальні справи на суму 6,7 млн.грн. Дві – за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 201 КК України (товарна контрабанда). Викривши аферу із заниження митної вартості цих товарів, ужгородським митниками у такий спосіб вдалось максимально мінімізували збитки до держбюджету. Інші дві справи порушені за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 305 КК України (контрабанда наркотичного засобу – «канабіс»).
37 автомашин на суму понад 4 млн. грн. вилучено за протоколами про порушення митних правил, які використовувалися порушниками для переміщення або приховування предметів. За 118 протоколами вилучено транспортні засоби на загальну суму 7,4 млн. грн. через порушення зобов’язання про транзит, розпорядження автомобілем, що знаходиться під митним контролем. Такі легковики, розповідає Віктор Іванович, ввозяться на територію України в режимі тимчасового транзиту, при цьому платежі до бюджету процедура оформлення не передбачає. У подальшому цими автомашинами незаконно розпоряджаються без дозволу митниці, в тому числі розукомплектовують і продають на території України. Відтак до держбюджету не надходять значні суми платежів, які б мали сплачуватись при оформленні автомобілів у вільне використання.
Крім цього, стражами митного порядку вилучено 2 пневматичні пістолети, 2 газові пістолети, 1 пневматичну гвинтівку; у 5-х випадках вилучено набої різного калібру (63 набоїв до газової зброї, 3 набоїв до мисливської зброї, 1 – шумовий патрон, 12 набоїв до дрібнокаліберної гвинтівки та 18 набоїв до нарізної зброї); у 37 випадках вилучено 30 металевих кийків, 6 електрошокових пристроїв, по одному металевому кастету і газовому балончику; у 19 випадках вилучено холодну зброю: 10 ножів, 4 штик-ножі військового взірця, 2 багнети військового взірця; в одному випадку вилучено спортивну зброю: лук та 18 стріл до нього.
Із 439 справ про ПМП, направлених на розгляд суду, на загальну суму 16, 1 млн.грн., лише по 103 справам накладено конфіскацію майна на суму 1,2 млн.грн. Ужгородською митницею направлено 47 клопотання до органів прокуратури про перегляд рішень суду, винесених не на користь держави.

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Ужгородської митниці