Закарпаття: Блакитний вогник з’явився в оселях жителів села Тур’ї-Ремети на Перечинщині

На Закарпатті продовжують запалювати блакитне паливо. Відтепер користуватись усіма вигодами цивілізації зможуть на Перечинщині. Газ підвели до одного з найбільших сіл району – с. Тур’ї-Ремети. Урочисте перше запалення провів керівник краю Олександр Ледида. У святі також взяли участь заступник очільника області Іван Качур, голова Перечинської райдержадміністрації Андрій Готько, перший заступник голови облради Андрій Сербайло.
Через постійну нестачу грошей газопровід до с. Тур’ї-Ремети будували майже чотири роки. Левову частину коштів виділили з обласного бюджету – 1 млн. 300 тис. грн. зрушили справу з місця, розповідає сільський голова Михайло Біган:
– Підвідний газопровід протяжністю більше 7 кілометрів та вартістю – 3, 6 млн. грн. Кошти є й державні, і з обласного бюджету, навіть НАК «Нафтогазу». Щоб скоріше запустити цей газопровід, доклали зусиль дуже багато людей.
Вперше в с. Тур’ї-Ремети газ запалюють в оселі Ярослава. Чоловік розповідає – раніше на обігрів будинку дровами витрачали 2,5 – 3 тисячі гривень:
– Ми чекали два з половиною роки. Розпочали будівництво вже давно, та потім роботи призупинили. І ось нарешті, думаю, багато в чому завдяки обласній владі, ми можемо користуватись газом, – радіє житель села Ярослав Кучак.
Відтепер користуватись газом зможуть мешканці усіх 22 вулиць, понад три тисячі селян. Та головне – з цього населеного пункту почнеться газифікація усієї Тур’янської долини:
– Сьогоднішній запуск газопроводу вирішує багато питань Тур’янської долини. Фактично, основні кошти вкладені. Тепер вже набагато дешевшою буде газифікація інших сіл, – наголошує очільник краю Олександр Ледида. Голова Перечинського району Андрій Готько додає:
– У нас уже готовий проект на газифікацію від с. Тур’ї-Ремети до Тур’я-Пасіки, а від Тур’я-Пасіки до Порошкова. І зараз ми з бюджету будемо виділяти кошти для розробки проекту на Тур’я-Бистру та Полянську Гуту. Думаю, у цьому році будемо робити все можливе, щоб дійти хоча б до Тур’я-Пасіки.

Прес-центр ОДА