Закарпаття: Швейцарсько-український проект FORZA представив результати семирічної роботи по розвитку лісового господарства в Карпатах

7 жовтня у Києві відбувся підсумковий семінар Швейцарсько – українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA, на якому були представлено результати семирічної роботи проекту.

Учасників заходу інформували про досягнення у кількох важливих для Карпатського регіону сферах лісового господарства: наближене до природи лісівництво, посилення ринкових підходів в економіці лісового господарства та покращення добробуту місцевого населення від використання лісових ресурсів.

У роботі семінару взяли участь представники Державного комітету лісового господарства, Міністерства охорони навколишнього природного середовища, Міністерства економіки, Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, Швейцарського бюро співробітництва в Україні, організацій міжнародної технічної допомоги, вищих навчальних закладів, науково-дослідних установ, місцевих органів самоврядування, громадськості тощо.

Як зазначив на відкритті семінару Еттер Мануель, директор Швейцарського бюро співробітництва, завдяки діяльності проекту FORZA досягнуто мету проекту —запроваджено багатофункціональне ведення лісового господарства на пілотних територіях Карпатського регіону з особливим акцентом на покращенні рівня життя місцевого населення. “Швейцарська сторона вважає проект FORZA надзвичайно успішним, – сказав Еттер Мануель,– ми пишаємося тим, що підходи наближеного до природи лісівництва були впроваджені в Україні та закріплені законодавчими актами”. Він також наголосив на значній підтримці та сприянні проекту Державним комітетом лісового господарства України.

Микола Ведмідь, заступник голови Державного комітету лісового господарства України, співголова Наглядової Ради проекту, зауважив, що проект сприяв залученню великої кількості структур та організацій – лісгоспів, наукових та освітніх закладів, приватних підприємств, сільських громад та багатьох інших зацікавлених сторін. “Заслуга проекту у тому, що він прискорив запровадження наближених до природи методів ведення лісового господарства,– підкреслив Микола Ведмідь.— Наближене до природи лісівництво є кращою, хоч і більш затратною альтернативою. Зокрема, ми принципово змінили підхід до будівництва доріг, це питання залишається одним з проблемних у нашому лісовому господарстві. Тепер застосовуємо європейський досвід: прокладаємо дороги не вздовж річок, які їх розмивають, а орієнтуючись на горизонталі та рельєф гірських схилів; сертифікуємо ліси за міжнародною схемою сертифікації тощо”. За словами урядовця, використання у лісовому секторі України методів наближеного до природи лісівництва дозволить зберегти екосистему лісів. Цінність проекту, резюмував Микола Ведмідь, у кількох напрямках– здійснено наукові напрацювання, внесено зміни до законодавства, практичні питання були опрацьовані на модельних об’єктах. Крім того видано чимало корисної науково-практичної літератури: 13 довідників і посібників, більше 20 різних буклетів, листівок, брошур. Зокрема це і “Наближене до природи лісівництво в Українських Карпатах”, “Перспективи розвитку мисливського господарства в Закарпатті”, “Кластерний аналіз лісового сектору в Карпатському регіоні України”, “Порадник карпатського лісівника”, збірники “Як громади управляють лісами: досвід громадського лісогосподарювання у різних країнах світу”, “Безпека туристів в Українських Карпатах. Поради рятувальників” та багато інших.

Володимир Тарасенко, представник Міністерства охорони навколишнього середовища підкреслив актуальність підходів проекту FORZA у світлі вимог Конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, зокрема сталого розвитку туризму, інформування та залучення громадськості до питань управління лісовим господарством, сталого лісового господарства. Особливо цінним є досвід проекту у застосуванні нових лісівничих підходів, таких як рубки переформування та концепція наближеного до природи лісівництва.

Доповідачі на семінарі наголошували також на важливості економічної складової проекту, зокрема підвищенні економіки лісового сектору за рахунок утворення кластерів. Не менш цінною складовою проекту стало покращення добробуту громад за рахунок продуманого використання лісових ресурсів, розвитку сталого туризму, підвищення ефективності паливної деревини, спільне виконання громадами та лісівниками стратегічних планів.

Після пленарного засідання учасники семінару взяли участь у роботі тематичних секцій, представивши власний досвід та напрацювання.

Діяльність проекту FORZA завершується, проте, як зазначили учасники семінару, його досягнення і розробки увійшли в практику ведення лісового господарства Карпатського регіону і будуть мати своє продовження в майбутньому.

Ірина Бреза з Координаційного офісу проекту FORZA
Ужгородський прес-клуб