В Ужгороді лікарі проанонсували відкриття першої в Україні “Колиски надаї” з унікальним обладнанням для реанімації новонароджених

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, на якому було  проанонсовано відкриття на базі відділення інтенсивної терапії новонароджених центру «Колиска надії»  (Ужгородський міський перинатальний центр) з однойменної програми благодійного фонду В.Пінчука. У рамках програми упродовж місяця передбачено оснащення відділення реанімації новонароджених найсучаснішим медичним обладнанням, якого поки що не має жодна реанімація у Західній Україні.
Руслан Федько, головний лікар Ужгородського міського перинатального центру (УМПЦ) розповів, що Фонд В. Пінчука профінансує закупівлю для пологового будинку в Ужгороді найсучасніших медичних технічних новинок. Тут завдяки Фонду відкриють центр «Колиска надії», який буде оснащено апаратами, що є останнім досягненням реанімації новонароджених у світі. Угоди з Фондом вже підписано, частина обладнання надійшло, наступну партію ще чекають. Урочисте відкриття передбачається упродовж місяця.
«Переоцінити важливість цієї події неможливо, — сказав Р. Федько. – Ужгородський перинатальний центр – це єдиний в області заклад вищого рівня надання допомоги жінкам із різною патологією. Саме тут допомагають тим жінкам, у яких пологи є передчасними».
Центр «Колиска надії» отримає апарати штучної вентиляції легенів, систему відкритого виходжування новонароджених, набори для первинної реанімації для глибоко недоношених немовлят та іншу необхідну апаратуру. Сумарно вартість отриманого обладнання може сягнути півмільйона доларів США. За всі роки незалежності таких інвестицій у систему охорони здоров’я області ще не було,– кажуть медики.
Руслан Федько також подякував міським депутатам та особисто міському голові, які виділили значні кошти на ремонт приміщень для центру «Колиска надії» та для інших корпусів, що перебували в аварійному стані.
Оксана Лошак, заступник головного лікаря УМПЦ наголосила на тому, що від догляду, який у перші дні отримає недоношена дитина, залежатиме її подальше життя – буде немовля здоровим чи залишиться назавжди з інвалідністю. «Недоношеним дітям перш за все треба стабілізувати систему дихання, перші 5-7 діб після народження є  вирішальними у розвитку дитини,– каже Оксана Лошак. – Для цього необхідна високоякісна апаратура».
Іван Трещак, заступник головного лікаря УМПЦ додав, що ще один важливий  напрямок у роботі медиків –докладати зусиль у попередженні  патологій у новонароджених. Причин з патологіями у малят кілька, це насамперед здоров’я жінки, проблема невиношуваності тощо. Сучасна техніка, яку отримає Ужгородський міський перинатальний центр, допоможе мінімізувати ризики для недоношених діток. Торік в Ужгороді народилося 241 недоношена дитина, 29 з них — глибоко недоношені. До Ужгорода потрапляє близько 30% недоношених новонароджених з області. Іван Трещак зауважив, що пологовий будинок розпочав тісну співпрацю із Закарпатською обласною спілкою психотерапевтів. Адже психологічна допомога теж надзвичайно важлива для вагітних.
Доповідачі розповіли про затверджену 1 жовтня на сесії міськради міську Програму репродуктивного здоров’я. Основна мета програми — зменшити важкість фінансового тягаря та перенести його з плечей родин, які чекають дитину, на міський бюджет. Діяти програма розпочне із 1 січня 2011 року. «В Україні це прецедент, такої програми немає в жодному іншому населеному пункті»,– зазначив Руслан Федько. Згідно з програмою затверджено фінансування на 10 років у розмірі 10 млн.523 тис.грн.

Ужгородський прес-клуб