Закарпаття: Краяни більше відкривають банківських депозитів у іноземній валюті, ніж у гривні

Закарпатці все менше довіряють гривні, знімають її зі своїх депозитних рахунків і або ж залишають вдома, «під подушкою», або обмінюють на іноземну валюту. Така недовіра до національної валюти зумовлена кількома причинами. В першу чергу це пов’язано зі знеціненням гривні по відношенню до іноземних валют, передусім до євро.

Як повідомила начальник відділу економічної роботи і грошово-кредитних відносин управління НБУ в Закарпатській області Ольга Тищик, нині на рахунках фізичних осіб в банках Закарпаття перебуває 2 млрд. 466 млн. гривень, з них в національній валюті 1 млрд. 097 млн. гривень, в іноземній – 1 млрд.369 млн. гривень.

За словами пані Ольги, порівняно з серпнем, кількість депозитів в іноземній валюті збільшилася на 3,5 відсотки, або на 46 мільйонів гривень.

На думку фінансового експерта, колишнього директора закарпатської філії ВАТ «Кредобанк», Миколи Бережанського, до знецінення гривні призвела в першу чергу інфляція. За даними Держкомстату у вересні інфляція в Україні склала близько 3%. Це рекордний показник за останні 12 років для цього місяця. Крім того, Бережанський переконаний, що мав місце і таємний друк нових грошей урядом, що теж суттєво вдарило по гривні:

– Вочевидь, могло ще вплинути надрукування урядом від 65 до 85 мільярдів нових гривень, нічим не підтверджених і незадекларованих. Вони тихесенько взяли собі увімкнули верстат і надрукували собі стільки, скільки потрібно для латання бюджетних дір.

Про друк нових коштів в країні, на думку Бережанського, говорить передусім різке підвищення цін. До слова, трохи раніше подібний висновок зробив під час виступу з парламентської трибуни депутат від НУНС Юрій Кармазін.

Також Бережанський вважає, що нині в країні ручне регулювання економіки, а не ринкове. Гривню тримають штучно.

– Ви бачите, що якщо не збираються на сьогоднішній день податки в повному обсязі, штрафи, пені, малі підприємства закриваються і практично всі йдуть у тінь, то чи може бути стабільна гривня, вона тримається поки що, але в ручному режимі.

Гривневі депозити люди переводять переважно у євро. Європейська валюта нещодавно знову повернула собі довіру та вперше за 8 місяців підскочила до 11 гривень: Бережанський переконаний, вона буде рости й далі. Зростання курсу євро буде пов’язане передусім зі знеціненням української  валюти, а також позиками нових траншів від МВФ, якщо такі будуть.

За словами експерта, гривня буде знецінюватися і надалі, на що впливатиме також величезний державний борг і дефіцит держбюджету. Ще одним фактором, який на думку Миколи Бережанського вплинув на зняття гривні з депозитів стало залякування людей можливим оподаткуванням депозитів і розкриття деяких банківських таємниць. Це все у купі призвело до того, що люди вже не дуже довіряють банкам кошти на великі терміни.

– Сьогодні в середньому договори оформляються на термін від двох до трьох місяців, бо сьогодні немає довіри населення до економічної політики уряду, – розповідає експерт.

Не зважаючи на нестабільність національної валюти, Микола Бережанський не радить зберігати депозити в домашніх умовах і не переводити усі гривні в іноземну валюту. На його думку краще мати порівну доларові, гривневі та депозити в євро, оскільки велика різниця курсів породжуватиме спекуляції на валютному ринку.

Віктор ТАР, KarpatNews