Лікарняні каси як один з елементів реформування української медицини

З наступного року міністерство охорони здоровя планує активно втілювати проекти з реформування медицини. Для експерименту визначено п’ять областей: Дніпропетровська, Львівська, Донецька, Луганська та Полтавська.

Одним з основних елементів реформування буде запровадження лікарняних кас, а на медичну галузь чекає структурна зміна, – зауважив міністр охорони здоров’я України Зиновій Митник.
Такі каси є прообразом страхової медицини, про доцільність запровадження якої вже ніхто навіть не дискутує, додав він.

Система лікарняних кас передбачає щомісячні внески її членів, які у разі захворювання отримують ліки за рахунок організації.

На Львівщині майже три роки діє Галицька лікарняна каса. ЇЇ членами є понад 5 тисяч осіб. Зробивши внесок у 20 гривень щомісяця, люди не переймаються, якщо їм доведеться купувати ліки і за тисячі гривень, каже заступник директора Галицької каси Андрій Тимків. Всі витрати на лікування лягають на плечі „каси”.

Страхову медицину потрібно рекламувати

Поки що галичани мало довіряють і не дуже активно вступають, але є динаміка на зростання є, додав Тимків. Є багато нюансів, які відлякують людей: щомісячні внески, контракти з фізособами не заключаються, бо організації благодійні, звідси і певна недовіра, вважає співрозмовник.

Він переконаний, що лікарняні каси потребують рекламної підтримки з боку держави, бо кращого шляху до страхової медицини наразі немає. “Механізм лікарняних кас вже діє в Україні. Це не прототип страхової медицини, а радше вже сформована основа страхової медицини, де відпрацьовані всі елементи”,- зауважив Тимків. І додав, нічого нового видумувати не треба, вкладаючи бюджетні кошти, приблизно за такою ж схемою йшли всі європейські країни.

Лікарняні каси мають бути регіональними, з осередками в районах, щоб правила гри зрозумілими і однаковими. Зараз в Україні працює понад дві сотні різного рівня лікарняних кас, які об’єднують понад мільйон українців. Найбільш чисельною є Житомирська лікарняна каса, що діє вже 10 років і нараховує 200 тисяч членів.

dw-world.de