Ужгород: 17 жовтня в УжНУ презентують збірник молитов за збереження чистого довкілля

17 жовтня 2010 року о 15.00 на базі кафедри екології та охорони навколишнього середовища хімічного факультету УжНУ відбудеться презентація збірника молитов за збереження довкілля. Молитовник підготовлено до друку Комісією з екології Мукачівської греко-католицької єпархії і Комісією з екології Римо-католицької Церкви в Україні.

Видання здійснено вперше на території СНГ на екуменічній основі. Укладення такого молитовника зумовлене бажанням хоча б частково задовільнити духовні запити сучасного християнства по відповідальності за Створіння на тлі зростаючої екологічної кризи.

Видання молитовника є актуальним також у світлі глобальних змін клімату і їх негативних для людства наслідків, які спостерігаємо все частіше в глобальному масштабі. І взагалі молитви за правильне управління і раціональне користування дорученим людині створінням – Природою, актуальні у всі часи, оскільки лише з Божою допомогою людина може виконувати добрі справи насправді добре.

Збірка молитов за збереження довкілля видана в рамках проекту “Відповідальність за створіння в Україні: міждисциплінарний та екуменічний обмін досвідом в сфері стійкої енергетики та створення інформаційного центру в Ужгороді”  у співпраці з Університетом Людвіга Максиміліана (LMU, Мюнхен, ФРН) і за підтримки Німецького Федерального фонду збереження довкілля (DBU). Укладачі молитовника – науковці ДВНЗ “Ужгородський національний університет” Михайло Біланич і Олександр Бокотей під керівництвом проф. Маркуса Фогта з відомого Університету Людвіга Максиміліана (Мюнхен, ФРН) зібрали молитви різних християнських віросповідань, серед яких – молитви-покаяння, молитви-прослави, молитви-прохання, гімнографії, псалми та оригінальний акафіст початку ХХ століття.

Молитовник адресований духовенству, мирянам та всім людям доброї волі, які відчувають свою відповідальність за створіння – природу. Укладення молитовника також зумовлено бажанням авторів сприяти розвитку християнської екологічної свідомості і допомогти суспільному руху за збереження довкілля на території Східної Європи.

KarpatNews.in.ua