Ужгород: Голова Закарпатської облради Михайло Кічковський провів прийом громадян

Своєчасний та об’єктивний розгляд звернень громадян, задоволення їх законних прав та інтересів є пріоритетним напрямком роботи Закарпатської облради, важливим питанням та обов’язком її керівництва.

Цими днями відповідно до графіку голова облради Михайло Кічковський провів прийом громадян та спілкувався з ними по прямому телефонному зв’язку.
Жителі краю порушували питання збереження довкілля, земельних відносин, поліпшення житлових умов, працевлаштування, соціального захисту тощо.
Ганна С. з смт. Міжгір’я звернулась до голови облради не з проханням, а з подякою. Два роки тому вона захворіла. Призначили медикаментозне лікування. Ліки, процедури, маніпуляції. Це вимагало чималих коштів. «Словом, проблем – безліч, а грошей – негусто, – розповідає жінка. – Тоді я вирішила звернутися до вас по допомогу. Дякувати Богу та вам, шановний Михайле Михайловичу, я вибралась з хвороби, почуваюся краще і від усього серця дякую вам за чуйність, відзивчивість та уболівання за простих людей. Такі політики як ви повинні бути при владі ».
Василь Г., Андрій Б., з Ужгорода завітали в облраду з тим, аби подякувати обласним парламентарям за те, що на 31 сесії вони ухвалили, як на їхню думку, людське Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Національної комісії регулювання електроенергетики України, в якому просять скасувати підняття цін на природній газ для населення та підприємств теплоенергетики. Про це чоловіки довідались з газетних публікацій.
Михайло Михайлович, спілкуючись з ними, зазначив, що депутати облради, справді, глибоко стурбовані таким станом справ з порушеного питання. Адже підняття цін на природній газ боляче б’є по кишені насамперед найбільш незахищених верств населення. То ж депутати не могли промовчати.
Учитель географії з Рахова Онуфрій К. приїхав в обласний центр у своїх справах і вирішив заодно поцікавитись у голови облради, яка подальша доля важливих для горян краю резолютивних документів міжнародної науково-практичної конференції, що відбулася 8-10 вересня ц.р. в Ужгороді. Я, – казав учитель, – уважно стежив за роботою цього поважного форуму. Мою увагу привернув почтивий склад її учасників, серед яких були досвідчені фахівці в галузі екології, лісового та водного господарств, провідні науковці. Тема – актуальна в контексті глобальних кліматичних змін, то ж, на переконання пана Онуфрія, роль та увага корпусу вищих посадових осіб європейських країн, що покликані слугувати своїм народам і державам, є вирішальною задля збереження життя в гірських регіонах.
Михайло Михайлович подякував вчителю за щирий інтерес до конференції та вболівання за долю краю. Водночас наголосив, що 28 жовтня ц.р. відбудеться пленарне засідання сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, в якому він як член української делегації візьме участь та виступить з доповідь «Про сталий розвиток гірських регіонів на прикладі Карпат». Передбачається також ухвалення рішення щодо Резолюції та Рекомендацій з цієї тематики, які дадуть змогу виправити стан справ у Карпатах на краще. «Спільна мудрість, – мовив Михайло Михайлович, – все ж допоможе зберегти наш зелено-блакитний континент».
Активісток з м. Сваляви Марту К., Світлану Г., Орисю Д. в обласний центр привело бажання поділитись з очільником облради своїми враженнями щодо чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня ц.р.. А точніше, ставленням людей до них і порадитись з цього питання. У селах прості люди, – мовили заявниці, – підходять до цих виборів порівняно легковажно, мовляв, вони не багато вирішують. На що голова облради відповів: «Насправді, вирішують чимало. На кону- наше з вами життя, життя наших дітей, яким воно буде завтра. Виїзні прийоми громадян керівництвом облради на місцях показали таку картину. Відносно небагато голів місцевих самоврядних громад прийшло на цю керівну посаду, маючи великий обсяг знань і досвіду щодо державної політики та чинного законодавства в галузі місцевого самоврядування. Тим не менше, там, де сільський голова, як мовиться , «з головою», там розбудовується інфраструктура, вивозиться сміття, облаштовуються навчальні дитячі заклади, ФАПи, освітлюються вулиці, організовуються толоки тощо. Де голова села без діє- там усе пустіє та заростає чагарниками. Сьогодні жителі краю мають можливість вибрати в місцеві органи влади, що стоять най ближче до людей, достойніших, з хорошою програмою. Щоб відтак не жалкувати з приводу власного рішення.
Ганна Б. із смт. Батьово повідомила, що в селищі споруджується церква. Бракує коштів, будматеріалів. То ж приїхала розповісти про це голові облради з тим, аби громадськість краю дізналася про потреби вірників, можливо, хтось відізветься на них.
Людмилу П. із с. Туриці, що на Перечинщині, привела в обласний центр своя жура. У її помешканні сталася пожежа, збитки від неї чималі, про що засвідчують відповідні документи Турицької сільської ради та Перечинського районного відділу головного управління МНС та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи у Закарпатській області.
Михайло Кічковський пообіцяв винайти можливість, щоб допомогти потерпілій.
Інвалід ІІ гр. Дмитро П. із с. Бронька Іршавського району – багатодітний батько прийшов просити за доньку, яка навчається на платній основі в одному з вузів краю. Хотів би, – мовив чоловік, – дати доньці освіту, а не завжди вдається винайти кошти за навчання, бо щоденні сімейні витрати через подорожчання продуктів харчування також чималі.
Жителька с. Рекіти Міжгірського району Калина М. звернулася до керівника облради з проханям посприяти у вирішенні її наболілого питання. Йдеться про поновлення пані Калини на роботу, звідки звільнили її, на переконання жінки, несправедливо. Неодноразово зверталася до правоохоронних органів району, – далі мовила вона, – та віз і нині там.
Пенсіонер Михайло Д. із с. Невицьке Ужгородського району розповів свою проблему. Часто хворіє, постійно потребує догляду лікарів та медикаментів. Гостра нестача коштів і привела його на прийом в облраду.
З подібними проханнями звернулися й інші жителі краю: Ольга К. із смт. Міжгір’я, Любов П. та Михайло К. із обласного центру, Галина Л. із с.Ворочево та Марія В. із с. Дубриничі, що на Перечинщині.
Словом, голова облради уважно вислухав кожного, довелося на ходу розбиратися в людських проблемах і вживати відповідні заходи для вирішення, багатьом з них надано матеріальну допомогу. З найскладніших – направлено відповідні клопотання в обласні інстанції.

Прес-служба Закарпатської обласної ради