Закарпаття: Про проблеми правового захисту родини й дитинства на гірській Міжгірщині

Дитинство — це найбільш безтурботна та прекрасна пора в житті кожної людини. Саме в цей період людина формується фізично, психічно, інтелектуально, здобуває і отримує необхідні знання та навички. У цей період для дітей мають бути створені всі умови для життя та повноцінного розвитку. Щоб досягти цієї мети дитина і родина, у якій вона виховується, мають перебувати під правовим захистом держави.
Проблема правового захисту родини й дитинства вже тривалий час перебуває в центрі уваги міжнародної спільноти, адже діти потребують особливої уваги через їхню вразливість, та ще фізичну і розумову незрілість. Саме тому в 1989 році ООН затвердила важливий документ — Конвенцію про права дитини, в основу якої покладено принципи Декларації прав дитини 1959 року. В Україні ця Конвенція набула чинності з 27 вересня 1991 року. Головні її завдання — забезпечення дітей особливим піклуванням і допомогою, надання необхідного захисту, сприяння родині, як основному осередку, в якому росте й виховується дитина.

Для повного та гармонійного розвитку дитина має зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та взаєморозуміння. Охорону дитинства в Україні як стратегічний загальнонаціональний пріоритет, з метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист й всебічний розвиток та основні засади державної політики у цій сфері встановлює Закон “Про охорону дитинства”, який Верховна Рада України прийняла у квітні 2001 року. Права і обов’язки батьків та дітей визначає Сімейний кодекс України, а Закон України “Про освіту” гарантує кожній дитині право на безкоштовну освіту в усіх державних закладах.

На жаль, у наш час права дітей порушуються, і часто вони не знають, куди потрібно звернутися за допомогою. У рамках проведення Тижня правових знань у загальноосвітніх школах району працівниками служби у справах дітей спільно з представниками кримінальної міліції у справах дітей проведено профілактичні та пізнавальні лекції в навчальних закладах смт. Міжгір’я (Міжгірський медичний коледж, Міжгірській ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Міжгірській ЗОШ І-ІІ ст.), Майданській, Торунській та Синевирській ЗОШ І-ІІІ ст. Активну участь у бесідах та лекціях взяли і самі школярі. Зустрічі проходили у формі діалогу, проводились вікторини, тестування, які поповнили правові знання учнів.

Юрій КУХТА, головний спеціаліст служби у справах дітей РДА, “Верховина”