Закарпаття: Журналісти-експерти рейтингу «Лідер року» побували на святкуванні Дня Кольчина на Мукачівщині

У неділю, 17 жовтня на святкуванні Дня селища Кольчина у Мукачівському районі побували члени Експертної Ради рейтингу «Лідер року». У рамках цієї поїздки, журналісти мали змогу познайомитися з історією та традиціями села, яке бере початок, згідно  історичних документів з 1430 року. Назва села Кольчино походить від угорського слова «Кольчон», яке означає позичено або подаровано. Територія селища була заселена людьми ще з давніх часів. Історія свідчить, що в першому тисячолітті до нашої ери тут жили племена. Археологічні розкопки свідчать, що тут проживала невелика група людей, яка займалася виробленням кераміки. У ІХ-Х столітті територію заселяли угорські племена. У ХII-ХІІІ столітті на території поселяються німецькі колоністи.

У 1768 році на території Шелестові (частина Кольчино) було засновано перший на Закарпатті завод по виплавці заліза, який належав графу Шенборну. Завод виробляв сільськогосподарське знаряддя праці, обладнання для домашніх господарств — січкарні, плуги, млини, цв’яхи, кухонні плити, підсвічники. Продукція заводу експортувалася на ринки Європи. У першій половині XIX століття проходить розклад феодально-кріпосницького ладу. У 1672 році розпочалася історія верстатобудівного заводу. Завод виник на основі старого підприємства, яке працювало на місцевій руді і випускало лопати, мотики, плуги. До 1711 року завод належав трансільванським князям, потім австрійській казні сім’ї графів Шенборнів. У 1945 році був заснований державний верстатобудівний завод.

Побували члени Експертної Ради і на місцевому стадіоні, де пройшло відкриття спортивного майданчика зі штучним покриттям. Першими грали у футбол дитячі команди з навколишніх сіл району.

На відкритті майданчика були присутні губернатор краю Олександр Ледида, депутат обласної ради Олексій Баранюк, представники Мукачівської РДА, депутати селищної ради.

zakarpatpost.net