Закарпаття: Єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії владика Мілан освятив нове приміщення бібліотеки Ужгородського національного університету (ФОТО)

Перший вищий навчальний заклад на Закарпатті – Ужгородський національний університет цього року святкує 65 річницю від його заснування у далекому 1945 році. Підготовка до іменин розпочалася вже давно. Студенти та викладачі знімали фільм «Славні традиції УжНУ: минуле і сучасне», готували святкові виступи. Працівники університету займалися капітальними та косметичними ремонтами. Найбільше хаосу та метушні було навколо побудови та облаштування нового приміщення для наукової бібліотеки УжНУ. Поставало питання: чи буде відкрито книгозбірню на першому поверсі до офіційної дати святкувань – 18 жовтня?

Новозбудований корпус встигли облаштувати, але до початку практичного користування бібліотекою треба почекати. Так як раніше вона ділила приміщення зі Свято-хрестовоздвиженським кафедральним собором, що на площі А. Бачинського, перевезти всі книги звідти ще не встигли. На сьогодні фонд наукової бібліотеки УжНУ складається з 1,5 млн. книг. До головного корпусу, на першому поверсі якого знаходитиметься книгозбірня, переправили лише 150000. Та все ж таки урочисте відкриття відбулося, ректор – Микола Вегеш нагородив почесними грамотами та грошовими преміями працівників бібліотеки, а на зовнішній стіні новозбудованого приміщення з’явився надпис «Наукова бібліотека».

Єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії владика Мілан освятив сховища та висловив особисту подяку всім тим, хто приклав зусилля до цієї справи.

Микола Вегеш під час виступу сказав: «Це дійсно європейське приміщення з європейськими умовами. Тут буде поміщена вся література: історична, суспільна і філологічна. Ми дуже хотіли відкрити бібліотеку до ювілейної дати. Робота, безперечно, зроблена гігантська».

РІО