Погляд із-за Карпат: Лідерами виборчих перегонів в Ужгороді є Приходько, Ратушняк і Погорєлов

Завдяки незаангажованому під жодну політичну партію проекту представники Львівської соціологічної групи виявили професійну зацікавленість ходом виборчих перегонів у містах-сусідах. Експерти завітали й до Ужгорода.Вони здійснили власні соцопитування, проте вирішили не публікувати цифри через наявне засилля у закарпатських ЗМІ значних спекуляції із рейтингами. Щодо висновків, то спеціалісти однозначно стверджують, що основна боротьба в Ужгороді точитиметься між трьома кандидатами: Приходьком, Ратушняком та Погорєловим. Сторонній погляд на ситуацію подаємо до уваги читачів. Аналітик Олег Левацький висловив такі враження про хід ужгородських виборчих перегонів: “Поспілкувавшись із ужгородськими експертами та вивчивши ситуацію, хочеться зауважити наступне про кандидатів на посаду мераю Наприклад, білборди та сіті-лайти Погорєлова з’явилися задовго до офіційного старту кампанії. Питання навіть не в тому, звідки у Погорєлова стільки білбордів та сіті-лайтів. І не в тому, що його слогани досить примітивні (на кшталт “Генеральне прибирання”), а у тому, що всім зрозуміло, що Погорєлов – ставленик мукачівської групи “Барва” (партія “Єдиний Центр”) хоча офіційно замаскований в нікому невідому партію “ЕКО”. Проте маскування не робить менш очевидним того факту, що він “мукачівський” кандидат. Партійного відтінку тут майже й немає – Єдиний Центр чи Еко – не важливо. Це питання принципу для Віктора Балоги – його чи не його буде мер Ужгорода”.

Інша фаворитна партія “Батьківщина” після певної розгубленості та політичної й медійної паузи, здається, визначилася – їх кандидат — гуморист-фольклорист, голова Баранинської сільської ради Павло Чучка. Війна “губернатора” Ледиди проти Чучки (відомі судові справи) та особиста помста за поразку у поділі “баранинських інтересів” загальмували висунення Чучки кандидатом на посаду міського голови і цим урізали шанси представника від “Батьківщини” на перемогу. Проте для партії, яка прозоро визначила свого кандидата, якщо не в нинішній ситуації, то для майбутнього – це перспективний крок, — вважають аналітики.

“Сильна Україна” та “Фронт змін” не висунули своєї кандидатури, наразі вони несміло симпатизують кандидатурі Володимира Приходька.

А що ж партія влади? Невизначеність навколо свого кандидата на посаду Ужгородського міського голови продовжується. Спочатку регіонали висунули Приходька, який має колосальний авторитет в Києві і під нього центр готовий фінансувати розвиток Ужгорода. Тому, як здається, для Києва його й висунули. А фактично – в роботі – як ОДА, так і штат Партії регіонів працюють на одіозного Ратушняка, якого столиця ніколи не підтримає, і не дасть коштів для розвитку обласного центру.

В кулуарах голова Закарпатської ОДА, очільник обласного осередку Партії регіонів О. Ледида говорив, що має двох кандидатів – Ратушняка і Приходька, публічно ж не підтримав жодного. Відсутність чіткої позиції безумовно шкодить партії та її перспективам в регіоні.

Невеликі, молоді, амбіційні партії, які дивляться в перед, своїх кандидатів висунули і їх підтримують однозначно. На очах ужгородців проходить становлення партії “Молода Україна” та її голови – Миколи Жолтані. І хай шансів на перемогу у них практично не має, партія та її кандидат добре попрацювали для свого майбутнього.

Активно працює й “Народна самооборона”, йде розкрутка як партії, так і її кандидата А. Синишина. Синишин має великий досвід в політичній боротьбі і теж розуміє, що з лідерами перегонів позмагатися за перемогу не зможе, але визначеність та цілеспрямованість партії викликає симпатію.

Врешті, досить заплутаною й неоптимістичною виглядає ситуація серед лідерів виборчої кампанії. Між ким вибирати – мукачівським ставлеником Погорєловим чи “таємним агентом” Партії регіонів Ратушняком, чи ж “чужим серед своїх” Приходьком?

“Якщо виграє Погорєлов – виграє Мукачево. Якщо виграє Ратушняк – програє Партія регіонів, але виграє Ледида і Феєр. Якщо виграє Приходько – програють лідери Партії регіонів, але, можливо, виграє Ужгород”, — вважає експерт.

До слова, у контексті цього матеріалу цікавою є інформація, яку опублікував журнал “Фокус” — про доходи кандидатів у мери українських міст. У результаті очевидно, хто декларує офіційні доходи, а хто наразі не вважає за потрібне це робити.

До рейтингу увійшли троє ужгородців. “Найбагатшим” є Володимир Приходько, який задекларував за 2009 рік 230 180 грн. доходів, які отримав у вигляді зарплати на “Єврокарі” та інших місцях роботи (є членом Наглядової Ради ЗАТ “Єврокар”).Чинний мер Сергій Ратушняк задекларував лише 94 791 грн. Наступний у списку мерів ужгородець – Микола Жолтані із 61 581 грн.

Із цього рейтингу чітко видно – хто йде в мерію покращувати власне фінансове становище, а хто прямує до влади працювати, але не для того, що заробляти.

Закарпаття онлайн