У Закарпатті вирішили, що лісів на території області вирубують замало

Влада Закарпаття переконана, що лісопереробна галузь регіону перебуває у скрутному становищі, тому і лісопереробники, і держлісгоспи, мають знайти спільну мову для термінового реагування на проблемні питання, а саме – збільшити обсяги вирубування.

Від лісопереробної діяльності, за словами губернатора області, до бюджету надходить надто мало грошей – близько одного відсотка всіх надходжень. На думку чиновників, це неприпустимо мало для області, більшість території якої вкрита лісами.

Про це йшлося під час розширеної наради з головою облдержадміністрації. Керівник краю зачитав звернення від асоціацій підприємств лісопереробної галузі Міжгірщини та Рахівщини, в якому йдеться про бюрократичні перепони, з якими вони стикаються в щоденній роботі. Зокрема підприємці скаржаться, що новим керівництвом облуправління лісового та мисливського господарства вводяться додаткові нормативні акти, що ускладнюють роботу ліспопереробників.

Загальний стан галузі характеризував заступник голови облдержадміністрації Віктор Феєр. Він повідомив, що Закарпаття входить в першу п’ятірку областей за площею лісів. На одного мешканця краю припадає близько півгекатара лісу. Втім, про ефективне використання цього багатства говорити не доводиться. Віктор Іванович констатував: з 2007 року в галузі спостерігається спад виробництва. Якщо три роки тому лісівниками краю щорічно заготовлявся один мільйон 100 тисяч кубометрів деревини, то за дев’ять місяці цього року тільки 600 тисяч. Разом із тим, собівартість продукції суттєво зросла: за три роки на третину – до 209 гривень за метр кубічний.

“Більша частина краю вкрита лісами, але від галузі економіка краю отримує мізер. Загальний дохід від лісопереробних підприємств становить лише один відсоток від бюджету області. Ми використовуємо для промислового виробництва менше половини дозволених для цього площ лісів, тоді як в Європі цей показник становить майже 80 відсотків”, – зауважив Віктор Феєр. Суттєвою проблемою галузі посадовець назвав нестачу в лісгоспах лісозаготівельної техніки та відсутність лісових доріг.

Відзначимо лише, що основною причиною паводків в Україні вважається надмірна вирубка лісів.

tsn.ua