Закарпаття: Сотні тисяч тонн руди з важкими металами несуть реальну загрозу здоров’ю жителів регіону

Після НП на угорському заводі з виробництва алюмінію в Україні вирішили перевірити місця зберігання небезпечних відходів. На Закарпатті загрозу становлять сотні тисяч тонн руди з важкими металами, що залишилися після видобутку золота. Але претензії пред’явити нікому – єдине в Україні золотодобувне підприємство збанкрутувало.

Видобуток золота в Україні зазнав фіаско. Замість величезних прибутків – гори проблем. Ось це не просто земля, а поліметалічна руда. Зберігається на відкритому повітрі, тому разом з дощовими водами важкі метали потрапляють в грунт і сільські колодязі.

Останні три роки екологи беруть тут проби води і грунту. Вміст важких металів перевищує норму в кілька тисяч разів.

Марія Скобулей, начальник лабораторного контролю Державної екологічної інспекції в Закарпатській області:

– Було виявлення перевищення вмісту важких металів. По кадмію воно становить 1800 разів, по міді – у 158 разів, ну хром перевищує у 7,7 разів, крім того було виявлено наявність кадмію у шахтних колодязях, де він маєбути відсутній.

Еріка з двома малюками живе в прямому сенсі на золотій горі. Її будинок всього в трьохстах метрах від рудника.

Воду бере з криниці, де знайшли важкі метали.

Еріка Шаринська, мешканка села Мужієво:

– Для пиття купуємо воду, але це дорого, так що їжу доводиться готувати на воді з колодязя. Кип’ятимо її, сподіваємося, що це знищує все погане.

Кому пред’являти претензії – не знають ні жителі села, ні екологи. Іржаве обладнання, затягнуте павутиною, та поросла чагарником територія – це все, що залишилося від колись успішного підприємства. У лютому його оголосили банкрутом. Армію робочих відправили по домівках, навіть не розрахувавшись. Борг по зарплаті становить п’ять мільйонів гривень.

Дмитро Міхнюк, охоронець підприємства “Закарпатполіметали” (1999-2010):

– Люди мали надію, працювало загалом чотириста чоловік з рудним комплексом, а зараз люди уже чотири роки на простої, з людьми не розрахувалися, люди, працівники, деякі даже не діждали своєї зарплати, пішли як то кажуть на той світ.

У Мінпромполітики не відмовляються від ідеї відродити золотодобувну галузь в Україні. Правда, поки це тільки плани. У держави немає грошей ні на переоснащення Мужіївського рудника, ні на рішення екологічних проблем у районі.

Дмитро Колесников, міністр Міністерства промислової політики:

– Не можна говорити про те, що підприємство не потрібно державі, просто на сьогоднішній день підприємство може отримати свій розвиток тільки завдяки інвестору. І цим зараз Міністерство промислової політики і займається – ми шукаємо інвестора.

Мужіївське родовище поліметалів на Закарпатті – єдине розвідане в Україну. Без перебільшення його називають золотою жилою. Адже тут можна добути не менше ста тисяч тонн дорогоцінного металу. Щоб підприємство запрацювало, потрібно 60 мільйонів доларів. Якщо знайдуться бажаючі викласти таку суму, про Україну знову можна буде говорити як про золотовидобувну державу.

Марина Коваль, Юрій Ковальов, “Подробиці”