Закарпаття: ВО “Свобода” незадоволена “якісним складом” Ужгородського тервиборчкому

Ужгородська «Свобода» має намір подати в суд на членів місцевої ТВК. Причиною цьому, як повідомив голова Ужгородської міської партійної організації ВО «Свобода» Томаш Лелекач, стали порушення членами Ужгородської ТВК виборчого законодавства.“Члени Ужгородської міської виборчої комісії, отримавши від нас список кандидатур на посади членів ДВК, не врахували наших побажань, а “розкидали” людей зовсім на інші дільниці. Цим самим вони створили купу незручностей людям, адже ми формували список, виходячи з потреб і можливостей кожної людини, наприклад, враховували, аби місце розташування комісії знаходилось неподалік від її житла. Ми розцінюємо це як перешкоджання потраплянню до складу комісій представників “Свободи”. Крім того, члени ТВК, всупереч законодавству, не повідомили нас про те, за якою саме дільницею закріплена та чи інша особа” — констатував Томаш Лелекач.

“Хочу відзначити ще одне: відповідно до закону, дільничні виборчі комісії повинні бути сформовані до 15 жовтня включно, ТВК (наголошу: за законом!) була зобов’язана оприлюднити списки впродовж доби, а суб’єкт подання, тобто Ужгородську міську партійну організацію ВО “Свобода” — негайно. Однак цього не сталося ні наступного дня, ні дотепер, хоча з часу формування комісій минуло 5 діб.
Наш однопартієць Леонід Хода вирішив з’ясувати, де саме закріплені наші представники, та у наданні копії списків членів ДВК йому відмовили. Натомість заступник голови Ужгородської міської виборчої комісії в Закарпатській області, представник Української народної партії Надія Надиршина запропонувала Леонідові власноруч переписувати списки усіх 70 ДВК Ужгорода.
Незрозуміло з яких причин, але нам не повідомили про час і місце проведення засідання ТВК, однак не забули докорити тим, що представника від “Свободи” не було на засіданні. Цікаво, яким чином ми могли здогадатися? Так само нас не запросили на засідання, коли формувалися списки. Щоправда, про досить формальну подію: жеребкування, яке визначає черговість виступів на телебаченні, нас повідомили” — розповів голова Ужгородської міської партійної організації ВО “Свобода”.
Крім того, Томаш Лелекач висловив незадоволення якісним складом комісії. Якщо розглядати це питання, — зазначив він, — то зрозуміло, чому сьогодні виникла така ситуація, адже із вісімнадцяти членів ТВК тринадцятеро — з провладних партій.
Зважаючи на все вищезазначене, “свободівці” мають намір подавати позов до суду. Та якщо ж суд не покарає правопорушників, вони блокуватимуть роботу ТВК і вимагатимуть врахувати їхні пропозиції.
ВИТЯГ ІЗ ЗАКОНУ:
Ч.1 Статті 23 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”
“Дільнична виборча комісія утворюється відповідною районною, міською (міста обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення), районною у містах Києві та Севастополі територіальною виборчою комісією не пізніш як за 15 днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії за поданнями місцевих організацій партій, які висунули кандидатів у депутати в багатомандатних або одномандатних мажоритарних виборчих округах, поданнями кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, передбаченими частиною четвертою цієї статті.
При утворенні дільничної виборчої комісії відповідна територіальна виборча комісія своїм рішенням визначає осіб, які підлягають включенню до складу відповідної дільничної виборчої комісії, з числа кандидатур, поданих суб’єктами подання. Особи включаються до складу дільничної виборчої комісії з урахуванням досвіду роботи осіб у виборчих комісіях, комісіях референдуму”.
Ч.7 Статті 23 Закону України Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів
Територіальна виборча комісія, що утворила відповідну дільничну виборчу комісію, НЕВІДКЛАДНО ПОВІДОМЛЯЄ СУБ’ЄКТА ПОДАННЯ ПРО ВКЛЮЧЕННЯ ПОДАНОЇ НИМ КАНДИДАТУРИ до складу відповідної дільничної виборчої комісії.
Рішення про утворення дільничної виборчої комісії ОПРИЛЮДНЮЄТЬСЯ територіальною виборчою комісією, що утворила дільничну виборчу комісію, з відомостями про її склад у місцевих засобах масової інформації або в інший спосіб, визначений цією територіальною виборчою комісією, НЕ ПІЗНІШЕ НАСТУПНОГО ДНЯ З ДНЯ УТВОРЕННЯ ДІЛЬНИЧНОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ.
Олександра Чорняй, Закарпаття online