У черговому номері газети “НЕДІЛЯ” читайте про кризу жанру закарпатських політиків

Читайте у номері 42 газети “НЕДІЛЯ” про політичні обіцянки закарпатських політиків і їх кризу жанру; про небезпеку важких металів, які несуть реальну біду здоров’ю жителів Закарпаття; а також інтерв’ю головного еколога краю Андрія Погорєлова та ректора МДУ Юрія Мигалини.

Політичні обіцянки…

Закарпатські політики виглядають усе жахливіше. Це вже якась криза жанру. Дивишся на того чи іншого дядька у телевізорі і такий невимовний жаль і туга тебе охоплюють! Боже, як же воно мучиться, те бідне створіння. Очі квадратні, вічно бігають. Сидить, мов на розпеченій пательні. І це ще з найсміливішіх, більшість взагалі не ризикує світитися. Верзе повну нісенітницю і сам з того нервує. Ну не дала доля розуму, аби зв’язати два слова. Але воно затято вірить, що здатне нас облагодіяти. Та поможіть спершу собі. Зразу видно, що у більшості за душею нічого, окрім неправедно нажитих багатств. Та і ті зараз під великим питанням, бо криза. Тому і треба у владу. Ідуть цілком однозначно для того, щоб грабувати далі і навіть не криються з цим…

Детально «Із щоденника Сергія Федаки» читайте у №42 газети «НЕДІЛЯ»

Замість золота – важкі метали

Закарпаття в небезпеці: Токсичні бомби сповільненої дії з радянських часів – загроза для всього краю. Сотні тонн руди з важкими металами несуть реальну біду здоров’ю жителів Закарпаття. Розлив шламу в Угорщині був першим дзвіночком. Заіржавілі заводи у краї є джерелом смертоносних важких металів, які потроху просочуються в ґрунтові води. Поки що ситуація під контролем, але негайно слід упроваджувати жорстке регулювання, яке б заборонило небезпечні промислові технології. На Закарпатті загрозу становлять сотні тисяч тонн руди з важкими металами, що залишилися після видобутку золота. Але претензії пред’явити нікому – єдине в Україні золотодобувне підприємство збанкрутувало.

Детально про загрозу важких металів читайте у №42 газети «НЕДІЛЯ»

 Андрій Погорєлов: «Моніторинг довкілля є дієвим засобом реалізації природоохоронної політики держави» 

У Закарпатті знаходиться 453 об’єкти природно-заповідного фонду на площі 172 тис. га, серед яких Карпатський біосферний заповідник, Ужанський національний природний парк, національні природні парки «Синевир» та «Зачарований край», регіональний ландшафтний парк «Притисянський», 19 заказників загальнодержавного значення тощо. Завдяки наявності багатьох мінеральних джерел, найчистішого повітря і заповідних зон, Закарпаття вважають ідеальним місцем для відпочинку, лікування та оздоровлення. Про те, які заходи вживають обласні екологи для того щоб покращити стан довкілля в регіоні,  газета «НЕДІЛЯ» запитала у начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрія Погорєлова.

 Детально про стан екології, префікс та «брудний» Ужгород читайте у №42 газети «НЕДІЛЯ»

 Юрій Мигалина: «Головне – цінувати людей, які працюють в освіті »

 Є люди, з якими завжди цікаво розмовляти й розмірковувати на будь-які теми. У розмові з ними зникає спустошеність і приходить впевненість, що все налагодиться. Найчастіше – це ті, хто твердо стоїть на своїх життєвих позиціях та правилах. Та чим далі – ряди таких особистостей рідшають. Таким людям завжди є що сказати. Вони ерудовані, мудрі, знаючі, люблять життя й цікавляться ним. Люблять роботу, яку виконують. До таких харизматичних особистостей, справедливих керівників та цікавих співрозмовників я відношу ректора Мукачівського Державного Університету – Юрія Вікентійовича Мигалину.

Інтерв’ю журналіста Лілії Матіцо з ректором Юрієм Мигалиною читайте у №42 газети «НЕДІЛЯ»

nedilya.at.ua