В Ужгороді Сергій Тігіпко відвідав ЗАТ “Єврокар” та КПП “Тиса” на українсько-угорському кордоні

У неділю, 24 жовтня, в обласному центрі Закарпаття побував лідер партії «Сильна Україна» Сергій Тігіпко. Він зустрівся з активом партії, побував на автомобільному заводі ЗАТ «Єврокар» і на українсько-угорському кордоні КПП «Тиса», а також поспілкувався із закарпатськими журналістами на прес-конференції, організованій Ужгородським прес-клубом.
Щодо приїзду до Ужгорода Сергій Тігіпко розповів: «Я взяв відпустку у Кабміні і тепер активно їжджу країною, оскільки для «Сильної України» ці виборі перші, а, отже, дуже відповідальні. Консультанти відмовляють від поїздки у такі маленькі області, як Закарпаття, щоб встигнути побувати у областях з більшою кількістю населення. Але мене змусив приїхати сюди той рівень розвитку місцевої організації партії, який продемонстрували закарпатські однопартійці за останні місяці. Я вдячний Михайлу Михайловичу Поповичу за те, що сьогодні ми представляємо цікаву, нову, потужну «Сильну Україну» на Закарпатті».
Сергій Тігіпко відзначив: «Графік поїздок дуже щільний, але я вирішив неодмінно приїхати на Закарпаття тому, що дуже позитивно оцінюю роботу місцевої команди. Їм вдалося залучити до лав партії понад 4 000 людей, при чому колективами ми нікого не приймаємо, це виключно особистий вступ у партію, співбесіда з кожним кандидатом, наявність рекомендацій. На Закарпатті «Сильна Україна» має гарну команду».
У розмові з однопартійцями (зустріч відбулася в обласному муздрамтеатрі) Сергій Тігіпко націлив їх на 2 основні завдання, які повинна виконати команда, прийшовши до влади. Перше – створення зручного і привабливого інвестиційного клімату в області. «В усіх країнах, що досягли успіху, ефективна місцева влада найбільше дбає про те, щоб залучити інвестора – і зовнішнього, і внутрішнього. Для цього створюють всі умови, виділяють землю під будівництво, підводять до неї комунікації і т.д. Бо найголовніше – створити робочі місця для людей. А якщо у інвестора вимагати хабарі і півтора роки мордувати його, то не буде ні робочих місць, ні розвитку регіону», — сказав Тігіпко.
Друге завдання від лідера партії для закарпатських сильноукраїнців стосується якості життя людей. Йдеться про якість послуг, які отримує населення (у тому числі у сфері ЖКГ), якість навколишнього середовища, транспорту, якість продуктів тощо.
«На Закарпатті, як і в Криму, слід насамперед дбати про екологічно чисте виробництво», — наголосив С. Тігіпко.
Щодо виборів мера Ужгорода Сергій Тігіпко сказав: «Буде «Сильна Україна» підтримувати когось із кандидатів чи ні, залежить від місцевої організації. Я не буду втручатися. Це їхнє рішення. Найкраще знаю Володимира Приходька, ми багато працювали і по Спеціальній економічній зоні, і перед цим. Він гарний менеджер, сучасний, розумний. Про його підтримку буде вирішувати сама партійна організація, це їхня відповідальність. Я просив своїх однопартійців тільки про підтримку кандидата в мери Одеси, щоб не розпорошувати голоси. При чому, розмова була тривала. Але мені і потрібна така партія, у якій люди не будуть боятися говорити про свою позицію. Вони повинні бути не кнопкодавами, а ініціативними людьми».
Під час візиту на ЗАТ «Єврокар» Сергій Тігіпко сказав: «Такі підприємства, як «Єврокар» можуть стати центром формування в Україні так званих «автомобільних кластерів», що передбачають зосередження на одній території потужностей з випуску автомобілів, численних компаній-постачальників, сервісних центрів і консультантів. А такі кластери є точками прориву для регіонів і країни в цілому. Автомобільна промисловість, так само, як і будівництво, здатне витягнути за собою інші сектори економіки».
Першим питанням віце-прем’єр-міністра України на підприємстві було «Що українського є в цьому автомобілі?». Наразі – лише робота людей, які збирають машини із комплектуючих. Разом з тим вже найближчим часом підприємство планує відкрити додаткові заводи – зі зварювання кузовів, завод фарбування автомобілів, що зможе вивести локалізацію виробництва автомобілів (вмісту вітчизняного компоненту) на показник вище 51 % і дозволить відправляти автомобілі на експорт. Для цього необхідно вирішити питання пільгового розмитнення обладнання, енергозберігаючих технологій, у чому С. Тігіпко пообіцяв допомогти на рівні уряду.
Аналізуючи роботу митників і прикордонників на КПП «Тиса» Сергій Тігіпко наголосив, що на кордоні крім цих двох служб з часом не повинно бути інших контролюючих установ, яких наразі є декілька. «Людина, яка перетинає кордон, повинна всі питання вирішувати у єдиному вікні. Митні служби не повинні гальмувати роботу підприємців», — підкреслив С. Тігіпко. З керівниками митниці політик обговорив нову редакцію Митного кодексу.