Володимир Гуртовий буде робити все можливе для притягнення до відповідальності винних у розкраданні Мужієвського золоторудника

ЗАТ «ДАК «Українські поліметали» вступило у злочинну змову із ТОВ «Сауляк» для захоплення активів ТОВ «Закарпатполіметали». Про це 25 жовтня на прес-конференції у ЗІКу повідомив представник ліквідатора Володимир Гуртовий.

З його слів, про це свідчить той факт, що інтереси обох установ одночасно представляє за дорученнями одна і та ж особа – Ракущинець А.А.

«Слід відзначити і деструктивну та направлену на затягування процедури банкрутства та затримку задоволення вимог кредиторів (насамперед – заборгованості із виплати заробітної плати) позицію державних органів. Органами прокуратури та державними органами з питань банкрутства постійно оскаржуються дії арбітражних керуючих і суду, але залишаються без уваги повідомлення про порушення законодавства колишнім керівництвом та інших осіб, які здійснюють рейдерське захоплення активів ТОВ «Закарпатполіметали», – розповідає Гуртовий.

Він зазначає, що після призначення ліквідатора на ЗАТ «Закарпатполіметали» останнім було здійснено низку заходів, направлених на відновлення порядку на підприємстві.

Зокрема, на підприємстві відновлено бухгалтерський облік та нарахована заробітна плата працівникам підприємства за 2009-2010 роки. Також, відповідно до законодавства, звільнені працівники підприємства, що дозволило їм отримати державну допомогу.

Також ліквідатором проведено інвентаризацію майна ТОВ «Закарпатполіметали» за результатами якої за період діяльності колишнього директора Василинця В.М. було виявлено нестачу матеріальних активів на суму більш ніж 1,3 млн грн, а також збитки від розукомплектування обладнання майже на 400 тис. грн.

За результатами інвентаризації ще 31.03.2010 було направлено звернення про злочин у прокуратуру Закарпатської області. Але, незважаючи на наявність всіх підстав для притягнення колишнього керівника до кримінальної відповідальності, прокуратурою призначаються перевірки діяльності ліквідатора. У теперішній час проведено вже дві перевірки КРУ в Закарпатській області, якими повністю підтверджені результати інвентаризації та інші суттєві порушення законодавства з боку керівника Василинця В.М., однак жодних дій для розслідування злочинів прокуратурою вжито не було.

Також ліквідатором вживаються заходи з відновлення право встановлювальних документів і захисту права власності на майно (нерухомість), яка належить ТОВ «Закарпатполіметали» незважаючи на незаконні рішення судів. Рейдерським рішенням Берегівського районного суду від 16.10.2009р. (суддя Драб В.І.), скасованим ухвалою апеляційного суду Закарпатської області від 19.01.2010р.) право власності на нерухомість боржника було визнано за ТОВ «Сауляк». Господарським судом Закарпатської області було відновлено право власності на нерухомість ТОВ «Закарпатполіметали», але Львівським апеляційним господарським судом це рішення було незаконно скасоване. Суддею Дубник О.П. ТОВ «Закарпатполіметали» було фактично позбавлено нерухомості на користь ТОВ «Сауляк».

Гуртовий зазначає, що незважаючи на зухвалі спроби ТОВ «Сауляк» (компанії Володимира Паланта та Бориса Покраса) за допомогою корумпованих судів та правоохоронних органів поза процедурою банкрутства захопити активи ТОВ «Закарпатполіметали» та позбавити працівників можливості отримати заробітну плату, а державні органи (фонди та податкову) – свої борги, ліквідатор буде здійснювати все можливе для відновлення законності та притягнення винних у розкраданні рудника до відповідальності.

Довідка.

ТОВ «Закарпатполіметали» було створено у 1999 році на базі Мужіївського золотополіметалевого рудника.

До 2006 року підприємство стабільно працювало, була побудована збагачувальна фабрика, проводився видобуток і переробка руди. На підприємстві працювали більше 400 осіб. Однак у зв’язку з припиненням виконання своїх інвестиційних обов’язків Zakar Resouces та припинення фінансування підприємства, діяльність підприємства була зупинена на початку 2007 року.

Протягом 2007 та першої половини 2008 року на підприємстві здійснювалася охорона майна, вівся бухгалтерський облік.

У 2008 році новим керівником ЗАТ «Українські поліметали» Андрущенко О.А. директором ТОВ «Закарпатполіметали» був призначений Василинець В.М., яким було припинено ведення бухгалтерського обліку, припинено охорону об’єктів, скасовано наказ колишнього керівника про скорочення штату. Фактично за цей час підприємство було повністю розвалене.

У 2008 році господарським судом Закарпатської області було порушено провадження у справі про банкрутство, розпорядником майна призначений арбітражний керуючий Гуртовий В.В.

В той же час ТОВ «Сауляк», як головний конкурент ТОВ «Закарпатполіметали», намагалося позазаконним шляхом з використанням завідомо незаконних рішень судів захопити активи рудника, нерухомість, хвостосховища, а також з порушеннями законодавства без будь-яких підстав отримати ліцензію на видобуток корисних копалин.

Директор ТОВ «Закарпатполіметали» Василинець В.М. (який до того працював на ТОВ «Сауляк») всіляко сприяв у ТОВ «Сауляк» у рейдерському захопленні рудника – відмовлявся від нерухомості на користь ТОВ «Сауляк», разом з керівництвом НДТІ «Електрон» на території якого знаходилась лабораторія, передав ТОВ «Сауляк» коштовне обладнання лабораторії.

Натомість завдяки зусиллям розпорядника майна Гуртового В.В. та комітету кредиторів вдалося зупинити дії з захоплення нерухомості та скасувати судові рішення, яким встановлювалося право власності на активи підприємства за ТОВ «Сауляк».

Між Мужіївською сільською радою (голова Фіцай В.І.), Берегівської райдержадміністрацією (голова Трикур В.В.) та ТОВ «Сауляк» і ТОВ «Береговеполіметали» були укладені незаконні договори оренди землі, на якому знаходиться рудник і нерухомість ТОВ «Закарпатполіметали». ТОВ «Береговеполіметали», директором якого був Гожик В.М., син директора ТОВ «Сауляк» Гожика М.Ф., передає останньому в суборенду отриману земельну ділянку.

Вчинення колишнім директором ТОВ «Закарпатполіметали» Василинцем В.М. службових злочинів та подальше зростання завдяки його діям зростання кредиторської заборгованості боржника призвело до введення 16.02.2010 року ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором ТОВ «Закарпатполіметали» арбітражного керуючого Петик Т.А.

ЗІК