Закарпаття: Суд вирішуватиме, жити чи не жити золоторуднику в Мужієво

Однак ліквідатор буде здійснювати усе можливе для відновлення законності та притягнення винних у розкраданні золоторудника до відповідальності. Як розповів 25 жовтня на прес-конференції у ЗІКу представник ліквідатора ТОВ «Закарпатполіметали» Володимир Гуртовий, йдеться про рішення Господарського суду Закарпатської області у справі за позовом ТОВ «Закарпатполіметали» за участі третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ЗАТ «Державна акціонерна компанія «Українські поліметали» про визнання права власності на нерухоме майно.

«Львівський апеляційний господарський суд постановив рішення Господарського суду Закарпатської області від 21 червня 2010 року у цій справі скасувати і прийняти нове рішення. У позові відмовити. Місцевому господарському суду видати наказ про стягнення з ТзОВ «Закарпатполіметали» на користь ТзОВ «Сауляк» 12750 гривень державного мита за розгляд справи в апеляційному порядку.

Постанова суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України згідно зі ст.ст.107-110 ГПК України», – йдеться у рішенні суду, яке підписане головуючою суддею О. П. Дубник.

Представник ліквідатора називає це рішення незаконним і каже, що його наслідком буде піврічна судова тяганина у Києві.

«На сьогодні ми знову змушені йти до Господарського суду і відновлювати справедливість», – наголосив Гуртовий і додав, що представники ліквідатора будуть йти до кінця: доти, доки не буде кінцевого рішення суду найвищої інстанції.

Довідка.

Володимир Гуртовий коротко розповів історію захоплення майна єдиного в Україні золоторудника – «Закарпатполіметали». З його слів, на Закарпатті діяло дуже потужне підприємство із видобутку золота, яке працювало за рахунок інвестицій збоку держави в особі ЗАТ «Державна акціонерна компанія «Українські поліметали» та приватного інвестора Zakar Resouces.

Підприємство досить стабільно працювало до того часу, поки не змінилась влада, і вже із 2006-2007 року почались проблеми. Було змінено керівництво «Українських поліметалів», яке, своєю чергою, змінило і керівника ТОВ «Закарпатполіметали». Як наслідок, було звільнено кваліфікованих працівників, які були спеціалістами у гірничій галузі, і призначено директором людину, яка працювала у правоохоронних органах, а безпосередньо перед призначенням займала посаду заступника директора з охорони ТОВ «Сауляк».

Поруч із «Закарпатполітемли» діють два родовища, де на базі одного із них – «Сауляк» – почало працювати підприємство – ТОВ «Сауляк», яке досі не може отримати ліцензію на видобуток золота на своєму родовищі, натомість «Закарпатполіметали» мало ліцензію на видобуток, належно відведену земельну ділянку, гірничий відвід тощо.

Також був цілісний майновий комплекс, який забезпечував діяльність підприємства, проте після призначення нового директора підприємство зупинило свою роботу. Це збіглося із невиконанням своїх інвестиційних обов’язків Zakar Resouces, яке також пов’язане із ТОВ «Сауляк».

Всіх працівників відправили у простій, а на підприємстві почало зникати майно. Майно відчужували незважаючи на заборону суду, яким була введена процедура банкрутства. Така злочинна діяльність велась більше двох років, а борг із заробітної плати працівникам зріс майже до 5 мільйонів гривень. Більше того, каже Гуртовий, заробітна плата працівникам навіть не обліковувалась і не нараховувалась.

Після цього була введена процедура ліквідації: ліквідатор став директором підприємства і в першу чергу провів інвентаризацію майна, яка показала, що прямих збитків нанесених підприємству – більше 1, 5 мільйона гривень. На металобрухт колишнім директором порізане обладнання, здані на металобрухт коштовні акумуляторні батареї тощо.

Гуртовий розповідає, що на даний час ліквідатором подані відповідні заяви у прокуратуру, адже злочинна діяльність директора підтверджена двома перевірками КРУ Закарпатської області, яке підтвердило недостачу і вказало у цьому його вину, проте правоохоронні органи ніяк не реагують. «Виникає питання: а кому це вигідно», – зазначає Гуртовий.

Ліквідатори спочатку навіть не знали, яке саме майно є на підприємстві. Проте вдалося встановити, що була сучасна дослідна лабораторія для проведення дослідів, проте прилади для проведення дослідів також зникли – так лише голі стіни.

«Колишнім директором на користь ТОВ «Сауляк» з допомогою рейдерського рішення суду було відчужено нерухомість «Закарпатполіметали» на суму 5 тисяч гривень», – каже Гуртовий і ставить питання експерту, який порахував вартість майна за вартістю матеріалів станом 1995 року. Районний суд, для якого ця справа не підвідомча, розглядав її. Проте Апеляція скасувала це рішення, проте втрачене право власності довелося відновлювати.

Гуртовий зазначає, що, окрім заборгованості перед робітниками на суму 5 мільйонів гривень, є ще інші борги перед кредиторами: ДПА, Пенсійним фондом, Фондом соціального забезпечення тощо. Загальний борг становить до 10 мільйонів гривень і це якщо не враховувати інвесторів, які вклали свої кошти, а загальний борг перед кредиторами – 19 мільйонів гривень.

Представники ліквідатора звернулись у Господарський суд Закарпатської області, щоб той визнав майно «Закарпатполітемали» таким, що належить підприємству задля того, щоб оформити право власності на це майно. Вже у суді відповідачем був ТОВ «Сауляк». «Суд розібрався у справі і виніс законне рішення, але ТОВ «Сауляк», маючи певні зв’язки своїх власників, домігся скасування цього рішення», – каже Гуртовий.

Він додає, що на Закарпатті ходить багато чуток про те, що до справи причетний зокрема екс-глава КСУ Андрій Стрижак.

ЗІК