У чеському м.Табор експонувалася виставка робіт дітей із особливими фізичними потребами із Закарпаття

Діти з особливими ментальними та фізичними потребами, які проживають у дитбудинку у гірському селі Вільшани Хустського району Закарпаття, вже понад 13 років користуються особливою увагою чеських волонтерів.

Молоді чехи приїжджають сюди кілька разів на рік, кілька тижнів підряд допомагають працівникам закладу як у годуванні чи митті дітей, так і у їхньому розвитку: займаються з ними малюванням, музикою, ходять на прогулянки, просто спілкуються тощо. Однак не лише “розумово відсталі інваліди” потребують допомоги: і місцевому персоналу слід також підвищувати кваліфікацію. Тому чеська громадська організація “Бодай” запросила до північноморавського міста Острава на цілий місяць вересень групу із шести співробітників Вільшанського дитбудинку. Три медсестри, один фізіотерапевт і два майбутніх педагога взяли участь в освітньому проекті, який був підготовлений за сприяння факультету медичних наук Остравського університету, кафедри реабілітації. Пріоритетом нового “проекту фізіотерапії” є передача місцевим працівникам практичних навичок та теоретичних знань з метою ефективного догляду за дітьми. Проект складається з трьох фаз: перший з них пов’язаний із регулярними виїздами чеських добровольців до Вільшан. Влітку цього року місію доповнили шість студентів фізіотерапії, які готували практичні навчання безпосередньо з конкретними дітьми.

Другий етап – це освіта персоналу дитбудинку. Програма створена досвідченим фізіотерапевтом Катериною Шевчіковою, яка часто приїздить до Вільшан та регулярно займається з дітьми з обмеженими можливостями. Вся програма гарантується та обговорюється з педагогом Остравського університету Яркою Крістініковою, яка також відвідувала закарпатський дитячий будинок.

Заключний етап є найдовшим. Протягом року – від жовтня 2010 до жовтня 2011 – фізіотерапевт Катерина Шевчікова працюватиме у Вільшанах. “Ми постараємося передати наші знання медсестрам, показати їм, як їхня робота виконується у Чехії – у відповідності до європейських норм. Звичайно, якщо все це не буде застосовуватися на практиці у Вільшанах, то весь проект буде марним”. Тому Катерина Шевчікова й перебуватиме у Вільшанах рік, доглядатиме, щоб отримані в ЧР навички реалізовувалися на практиці. Також вона консультуватиме і контролюватиме роботу всього проекту.

Задля збільшення можливостей допомоги проекту, “Бодай” започаткував пересувну фотовиставку, яка показує життя дітей у дитбудинку, роботу добровольців під час регулярних виїздів до дітей. Перша така виставка пройшла від 27 серпня до 2 жовтня у “Кафе Барі” в місті Табор. На виставці демонструються картини, які малювали діти, і відвідувачі купують їх чи виторговують на спеціальному аукціоні.

Олекса Лівінський, Прага, Закарпаття online