Закарпаття: Заміри громадської думки

Протягом 20-23 жовтня в Ужгороді Інститут глобальних стратегій Карпатського регіону провів черговий зріз громадської думки щодо політичних симпатій мешканців міста. Зокрема, цього разу увага експертів була прикута до передвиборчої ситуації в трьох ужгородських одномандатних мажоритарних округах по виборам депутатів до Закарпатської обласної ради.Так, за результатами опитування в окрузі №7 серед десяти кандидатів, які борються  за депутатський мандат обласної ради лідерство належить декану стоматологічного факультету УжНУ Юрію Пересті, висуванцю «Єдиного центру». Його особистий рейтинг складає 14,5 відсотка голосів серед всіх опитаних мешканців Ужгорода.

Друге місце з невеликим відставанням від лідера впевнено посідає Василь Ябрик («Наша Україна») з 14,2% голосів. Молодий підприємець грамотно вибудовує передвиборчу кампанію та ефективно працює з електоратом.

На третє місце претендує власник Ужгородського коньячного заводу Володимир Гісем, який висунутий «Партією регіонів». Він досить мляво проводить передвиборчу агітацію, адже присутній в прохідній частині загального списку «Партії регіонів» в обласну раду. Тому закономірним є його рейтинг на рівні 9,8%.

Замикає четвірку лідерів Володимир Химинець, який належить до команди чинного мера Сергія Ратушняка та висунутий «Народною партією». Експерти прогнозують, що на виборах пан Химинець отримає 3,2% голосів.

Інші кандидати не долають поріг в 2% голосів, тому говорити про їх перспективи на теперішніх виборах не доводиться, адже до голосування залишилось менше тижня.

Не менш цікавими є результати опитування по округу №8. Тут за симпатії ужгородців борються 12 кандидатів. Серед яких явними фаворитами є Володимир Смоланка та Олег Адамчук. Завідувач кафедри неврології та нейрохірургії УжНУ Володимир Смоланка («Єдиний центр») користується симпатіями ужгородців на рівні 30,2 відсотків.

Висуванець «Партії регіонів» Олег Адамчук, на рейтинг якого також працює Сергій Ратушняк, користується симпатіями ужгородців на рівні 27,6%. На третьому місці зі значним відривом від лідерів опинився представник команди Сергія Тігіпка – Іван Мітровці.

Результати опитування показують, що йому схильні довіряти 9,3 відсотка ужгородців. Ще один член команди мера Олег Муртазін («Народна партія»), за прогнозами Інституту отримає 2,5%.

В окрузі №9 лідером громадської думки є знаний хірург Василь Русин, який висунутий партією Президента та користується підтримкою 14,9% ужгородців. На друге місце претендує молодий політик Олександр Солонтай («Батьківщина»), його рейтинг сягнув 10,7% та продовжує зростати завдяки активній роботі з виборцями та креативній рекламній кампанії.

Директор Ужгородської швейної фабрики Мирослава Каламуняк («Єдиний центр») не проводить самостійної кампанії, що відобразилось на її рейтингу в  10,2 відсотків голосів. Четверте місце, зі значним відривом посів Роберт Левицький від «Народної партії», за нього проголосують 3,3% ужгородців. Інші кандидати вже не зможуть наздогнати цю четвірку.

До того ж, експерти Інституту глобальних стратегій Карпатського регіону провели зріз симпатій ужгородців щодо підтримки партій в Ужгородську міську раду. Так прохідний бар’єр в три відсотки долають: «Батьківщина», «Партія Регіонів», Партія промисловців і підприємців, Партія «Еко+25», «Єдиний центр», «Сильна Україна», «Народна партія», «Фронт зміна», «Наша Україна», «Молодіжна партія» та Партія Віталія Кличка «Удар». Як бачимо, склад майбутньої міської ради, яку доповнять мажоритарники буде строкатим. Тому наступна рада приречена на створення нових політичних альянсів та гучних скандалів.

Загальна кількість опитаних склала 1200 мешканців Ужгорода, старших 18 років. Було використано маршрутну вибірку з методом випадкового числа. Крок відбору склав 3. Теоретична похибка вибірки становить 1,9%.

Експертна рада Інституту глобальних стратегій Карпатського регіону
zakarpatpost.net