Закарпатська обласна організація Ліберальної партії України запропонувала прийняти Кодекс ужгородця

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему «Розвінчування передвиборчих міфів». Про міфи, створені в Ужгороді під час цьогорічної кампанії, і як вони спрацьовують, розповіли представники Закарпатської обласної організації Ліберальної партії України Володимир Суран, Фелікс Бірман і Олександр Мерявчик.

За словами Фелікса Бірмана, більшість кандидатів на посаду міського голови Ужгорода обрали технологію «чорного піару», проте цим погіршили не лише репутацію конкурентів, а й власну. Міф №1, за словами Фелікса Бірмана, що в Ужгороді виберуть або С.Ратушняка або В.Погорєлова,а  третього –не дано. Другим міфом є цілі кандидатів: «Кандидати заявляють, що мають на меті прибрати місто, налагодити цілодобове постачання води тощо. Насправді йдеться лише про конфлікт інтересів. Справжня ціль Ратушняка — не пустити Погорєлова і ЄЦ в місто. А мета Погорєлова — забрати з міста Ратушняка. Єдиний конструктивно налаштований кандидат – Приходько, він нікого не образив, і цілими днями займається вивченням проблем ужгородців і спілкуванням з людьми», – каже Фелікс Бірман.
Наступний міф, за словами Ф. Бірмана, стосується Володимира Приходька. Мовляв, його погано знають ужгородці. «Було б бажання, людину можна взнати за 15 хв. Якщо у людей мета створити найкраще місто в Україні, то вони знайдуть і програму, і біографію кандидата. А якщо хочуть за кількасот гривень продати свій голос, то потім доведеться пояснювати дітям, чому проголосували за того, хто руйнував місто», — зазначив ліберал.
Ще один міф – «тягар комсомольця» кандидата В.Приходька. Доповідач прокоментував його так: «У комсомол приймали лише благополучних юнаків і дівчат, не вступали лише ті, хто потрапляв у кримінал, кімнату дитячої міліції. У такому разі, слід всім кандидатам і виборцям закинути, що вони народилися в Радянському Союзі, а вибори взагалі тривають в Україні. А статус члена комсомолу не завадив багатьом людям стати успішними і корисними суспільству».
Міфом ліберали вважають і тезу, що популярність можна здобути лише оголосивши локальну війну. «Побутує думка, що без «війни», скандалів люди не будуть тебе чути. Але усі знають, до чого призвели такі спроби Гітлера, Сталіна, Наполеона, Буша після оголошення ними війни. Деструктивна людина створювати не може, вона може лише руйнувати», — зауважив Фелікс Бірман. Ще два твердження, які за словами лібералів, нав’язуються ужгородцям, це те, що городяни все одно продадуться за 200 грн., а також — якщо до влади прийде добрий мер, все одно нічого у місті не покращить.  Це не так — стверджують  ліберали і закликають ужгородців відповідально поставитися до виборів.
Закарпатські ліберали підготували також Кодекс ужгородця, дотримуючись якого, місцеві  мешканці власноруч можуть створити найкраще місто України.

У Кодекс увійшли 10 пунктів:

«Люби своє місто так,я к люби самого себе», Поважай історію свого міста та зберігай архітектуру», «Прославляй своє місто не тільки словами, але й справами», «Не сміти у себе у домі. Ужгород — наш спільний дім», «Не кради і не давай хабарі», «Поважай туриста як  гостя у своєму домі», «Не чини конфлікту з сусідами (іншими містами)», «Бережи кожну рослину, адже Ужгород — найзеленіше місто», «Будь активним у формуванні міської влади», «Вибирай лідера не за словами,  а за справами».

Як розповів Олександр Мерявчик, ідея створення такого Кодексу виникла у ході зустрічей з виборцями. Обговорення документу продовжиться після виборів і буде запропонований для прийняття ужгородцями.