Закарпаття: Шкільне лісництво “Дубок” нагороджено грамотою ІV Всеукраїнського зльоту юних лісівників

Минулого тижня у Чернівцях проходив ІV Всеукраїнський зліт шкільних лісництв. На такому зльоті вже не вперше побували юні лісівники Смологовицького шкільного лісництва “Дубок”.
Три роки тому брала участь у  І Всеукраїнському зльоті лісництва Жанна Крайняй, яка зайняла одне з кращих місць і була нагороджена грамотою Міністерства лісової промисловості та особистим подарунком — настінним годиниником. У цьому році команда юних лісівників ліснича Лілія Сухан та її помічник Василь Щока староста музею природи і краєзнавства представляла шкільні лісництва Закарпатської області. До цього заходу готувались всі члени лісництва — оформляли   виставку та  складали  презентацію  до   неї, писали природоохоронні сценарії, дослідницькі роботи.

Не залишались осторонь цієї підготовки і наші шефи — працівники Загатянського ДЛГ, допомагаючи дітям у придбанні різних матеріалів для оформлення виставки, а директор Іван Михайлович Піняшко перед поїздкою вручив кращим членам нову лісничу форму.
Програма ІV Всеукраїнського зльоту була дуже цікавою і змістовною. Після урочистого відкриття кожна команда мала показати свої досягнення на виставці і розповісти про кожен експонат чи роботу, захистити її.

На захисті наукових дослідницьких робіт ліснича Лілія Сухан —  член МАН секції “Лісознавство” виступила з дослідницькою роботою”Тваринний світ національного парку “Зачарований край”. Роботу її як одну з кращих було відзначено і ліснича була нагороджена  грамотою. Захист дослідницьких робіт закінчився закладанням алеї Дружби у парку Жовтневий.

У програмі зльоту приймали участь не тільки юні лісівники, а й їхні керівники, які брали участь у педагогічних читаннях “Актуальні ідеї педагогічної спадщини В. С. Сухомлинського”. Учасники зльоту відвідали Старожинецький лісовий коледж, де розглянули питання співпраці коледжу і шкільних лісництв області. Формування природоохоронного світогляду учнів проходило на базі Вижнецького національного парку.

Тут же на базі Берегометського лісомисливського господарства учасники зльоту ознайомились із веденням лісового господарства у гірських умовах та із технологією переробки деревини.

Відбувся також обмін досвідом роботи шкільних лісництв, який закінчився виступом екологічної бригади “Лелека” шкільного лісництва. Насиченою була екскурсія в Чернівецький університет ім. Ю. Федьковича, ботанічний сад та по місту, яка закінчилась цікавою програмою — використання інтерактивних програм в освітньому процесі “Панорама Чернівців”.

За активну участь у ІV Всеукраїнському зльоті шкільне лісництво “Дубок” було нагороджено грамотою, а всі учасники команди — грамотами та фотоальбомами.Із зльоту юні лісівники повернулися з великим багажем досвіду.

Іршавська РДА