Підкуп виборців карається ЗАКОНОМ

Вибори до органів місцевого самоврядування – не за горами. Про це свідчить помітна активізація у всіх населених пунктах нашого краю процесу боротьби між кандидатами, охочими подолати прохідний бар’єр. Свого виборця майбутні народні обранці «відвойовують» різними способами: хто агітує за себе з т.зв. білбордів, листівок, розкиданих у коридорах багатоквартирних будинків, на безкоштовних концертах чи обідах. Окремі кандидати напередодні виборів вдаються до своєрідних меценатських дій — роздають подарунки громадянам у вигляді товарів першої необхідності. Інші мають більш дієві методи – укладають з виборцями усний договір, за яким майбутній народний обранець сплачує своєму виборцю певну суму за його голос.

 Чергова виборча кампанія в Україні знову активізувала проблему «купівлі» голосів виборців партіями, блоками та кандидатами. У зв’язку з цим доцільно звернути увагу громадян на кримінальних наслідках подібної процедури.

Тут варто зауважити, що виборче право та вільність вибору закріплюється статтями 70 і 71 Конституції України. Діяння ж, за які передбачено кримінальну відповідальність під час проведення виборчої компанії, визначені статтями 157, 158, 159 Кримінального Кодексу України. Нагадаємо, що положення статті 157 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за перешкоджання, у тому числі шляхом підкупу, вільного здійснення громадянами права обирати та бути обраними, а також вести передвиборну агітацію.

Враховуючи це, працівники міліції звертаються до всіх політичних сил, які беруть участь у виборах до органів місцевого самоврядування і котрі задля досягнення своєї мети використовують або планують використовувати незаконні методи боротьби, в тому числі й підкуп виборців, із закликом припинити такі дії і дотримуватись не лише законодавства, а й морально-етичних норм. Передвиборча кампанія має бути чесною і прозорою. А посадові і службові особи органів державної влади та місцевого самоврядування повинні не втручатися в діяльність виборчих комісій та керуватися виключно положенням закону.

Віта ГОРЗОВ, Іршавський РВ УМВС України в Закарпатській області